Átvilágítaná a német újoncokat a Bundeswehr

Fotó: DDP / JENS SCHLUETER

-

A katonai elhárításra hatalmas feladat vár, csaknem 100 új munkatársra lesz szükségük.


A német kormány törvénymódosító javaslata szerint a szélsőséges iszlamisták beszivárgását a fegyveres erőkben jelentkezők nemzetbiztonsági átvilágításával előznék meg. Az átvilágítást a katonai elhárítás, a MAD végzi majd, a jogszabály-módosítás – amelynek parlamenti elfogadása biztosra vehető – 2017. július 1-jén lép életbe.

Jelenleg a Bundeswehrhez jelentkezőknek erkölcsi bizonyítványt kell benyújtaniuk, és nyilatkozniuk kell arról, hogy elkötelezettek az alaptörvény mellett. A kormány szerint a szigorításra azért van szükség, mert szélsőséges iszlamista körök igyekeznek bejuttatni embereket a hadseregbe, hogy katonai képzettséget szerezzenek.

A katonai hírszerző szolgálat néhány száz átvilágítást végez évente. Azokat a katonákat világítják át, akik nemzetbiztonsági szempontból érzékeny feladatot kapnak, például államtitkot kezelnek.

Az új rendszerben ez a szám évi 20 ezer körülire emelkedik majd. Erre fel kell készülni, a nemzetbiztonsági átvilágítás általánossá tétele „nem megy gombnyomásra” – mondta Jens Flosdorff, a védelmi minisztérium szóvivője. Az új feladat teljesítéséhez csaknem 100 embert kell felvenni a most nagyjából 1300 embert foglalkoztató MAD-hoz.


A Bundeswehrnél 176 841 katona szolgál. A MAD szerint közülük 338-ról feltételezhető, hogy alkotmányellenes, szélsőséges nézeteket vall; a szolgálat 268 feltételezett szélsőjobboldali, 64 feltételezett iszlamista és 6 feltételezett szélsőbaloldali katona ellen folytat eljárást.

A szélsőséges iszlamizmust tekintve a MAD az utóbbi 10 évben 332 esetet vizsgált, és 24 katonáról állapította meg, hogy szélsőséges iszlamista elveket követ. Közülük 19-et menesztettek a Bundeswehrtől, a többi 5 katonát nem kellett leszerelni, mert az eljárás végére lejárt a szolgálati idejük.

A MAD szerint eddig 30 egykori német katona ment Szíriába vagy Irakba, többen valószínűleg az Iszlám Államhoz csatlakoztak.