Átvette az állam, drágább lett a sírhely a Fiumei úton

Fotó: Balkányi László

-

Az állam nem ad árengedményt a Nemzeti Sírkertben, az újraváltott sírhelyekért is a teljes árat kell fizetni. Olvasónknak áprilisban még mást mondtak.


Olvasónk hozzátartozója sírhelyét akarta újraváltani a Fiumei úti temetőben. Áprilisban még a Budapesti Temetkezési Intézet működtette a temetőt, és azt tanácsolták, jöjjön vissza májusban. Akkor az állam visszaveszi a temető üzemeltetését, és úgyis olcsóbb lesz.

Olvasónk megfogadta a tanácsot, és nem fizette ki a 197 ezer forintos díjat. Ám amikor májusban visszatért, árengedmény helyett áremeléssel szembesült: 219 ezer forintot kellett fizetni a sírhely 20 éves újraváltásáért. Azaz 11 százalékkal drágult a szolgáltatás.A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Nemzeti Örökségi Intézetére bízta a temető kezelését. A NÖRI válaszolt kérdéseinkre. Azt írták, azért lett drágább a temetkezés, mert a temető kikerült a főváros érdekeltségéből, így már nem vonatkozik rá a főváros temetkezési díjakról szóló rendelete.


Másik díjszabás

A NÖRI a Fiumei úti Sírkert-Nemzeti Emlékhelyen ugyan a BTI díjszabását vette át, de mivel a fővárosi rendelet már nem vonatkozik a temetőre, a sírhelyek díjából nem ad kedvezményt. Az új és a régi sírhely is 100 százalékos áron váltható meg, nem alkalmazzák a BTI által adott 10 százalékos kedvezményt, amit eddig újraváltás esetén biztosítottak. Az eltérés tehát ennek tudható be, Azaz olvasónknak


90 százalék helyett a teljes árat kellett kifizetnie.

A NÖRI azt is megírta, hogy még nem zárta le a kérdést: a 10 százalékos eltérés kiküszöbölése a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság június ülésén napirenden lesz. Mivel a birtokba lépésig a temető ügyfélszolgálatát, irodai feladatait a BTI látta el, ezért a NÖRI-nek nincs információja arról, a BTI munkatársai milyen információval látták el olvasónkat.

Megkérdeztük a BTI-t is, kollégájuk miért adott téves tájékoztatást olvasónknak, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.


Sorompós behajtás

A Fiumei úti temetőben más változás is van. Júniustól sorompókat szereltek fel a bejáratnál, a próbaüzem június 10-ig tart. Behajtási díjat azt követően sem kérnek. Két óráig a temető ingyen látogatható gépjárművel, azt követően 500 forint plusz áfa parkolási díjat számítanak fel.

A VS.hu 2014. novemberben elsőként írta meg, hogy az állam a Fiumei úti temető átvételére készül. A Miniszterelnökség indoklásul azt mondta, a cél, hogy világszínvonalon tegye lehetővé a kegyelet lerovását, megismertesse a magyarokkal és a külföldiekkel a nemzet kiemelkedő alakjainak életét. Mintaként a párizsi Père-Lachaise temető, illetve a Westminster Abbey szolgált.