Átveszi a cseh hoki a focivébé csúcstechnológiáját

-

A vébé-győztes német fociválogatott használta a HANA technológiát, amelynek köszönhetően az egyes játékos teljesítménye monitorozhatóvá, elemezhetővé vált. Ezt a megoldást veszi át a cseh hokiválogatott, és hamarosan minden labdarúgó egyesület számára elérhetővé válik a technológia – írja közleményében a szoftvert fejlesztő SAP.


A várhatóan nyáron piacra kerülő termék a meccsek, edzések valós idejű monitorozáson túl a játékosok egészségügyi állapotának nyomon követésében, a tréningek megtervezésében, valamint az adminisztrációban is segíti a fociegyesületeket, egységes platformon. A bármilyen eszközön elérhető megoldás a HANA technológián alapul, amelynek lényege, hogy óriási mennyiségű adatokat valós időben képes kezelni.

Ennek az alkalmazásnak a hokis prototípusát kapja meg a cseh hokiszövetség, amelyet az SAP a szövetséggel együtt fejlesztett. Ez esetben a 12 kamera képét elemző megoldás 37 különböző kritérium alapján analizálja a meccsen történteket, a játékosok teljesítményét, és segíti az edző munkáját. A cseh nemzeti hokicsapat igazgatója szerint mára kiegyenlítettek az esélyek a sportágban, és apróságok dönthetnek el meccseket. „Az ellenfélről szerzett részletes információk segíthetnek felderíteni a gyengeségeiket”- mondta Slavomír Lener.

Jan Procházka, a cseh nemzeti hokiválogatott videó edzője szerint teljesen megszokott, hogy a csapatokat olyanok is segítik, akik a videó felvételeket elemzik, jellemzően manuális módon. Ez is megváltozik az új technológia bevezetésével. „A videó edzők mindenhol a saját látásmódjukra, tapasztalatukra hagyatkoznak, és időnyomás esetén csak néhány kulcs paraméterre tudnak fókuszálni. Az SAP megoldásával nagy részletességgel, különböző perspektívákból tudjuk vizsgálni a játék részleteit”- húzta alá.

Lapértesülés szerint a megoldás bevezetése 2,5 millió cseh koronába, közel 30 millió forintba került a szövetségnek.

Az SAP megoldásai nem ismeretlenek a sportban, jelen vannak például az NBA, az NFL, a tenisz, a golf, a vitorlázás, a Forma-1 világában.