Átverve érzi magát a nagykövet

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

„Féléves munkáját rombolta le a magyar kormány” egy pillanat alatt – mondta egy zárt fórumon az amerikai nagykövet.


A diplomata kedd délután vett részt egy nagykövetségi rendezvényen, ahol alapvetően a magyar–amerikai kapcsolatokról volt szó – a Magyar Nemzet szerint. A beszélgetés nagy részében Bell tartotta magát a diplomáciai protokoll szabályaihoz, és nem fogalmazott meg különvéleményt a hivatalos megszólalásokhoz képest. Amikor például a korrupcióról volt szó, csak annyit mondott, hogy az amerikai kormány elkötelezett az átláthatóság, a tiszta üzleti környezet és a korrupció elleni küzdelem mellett, de Bell szerint ebben a magyar civil szféra – konkrétan a Transparency Internationalt említette – is aktív. A magyar demokráciát érintő problémákat sem kommentálta.

A fórum egy résztvevője szerint a nagykövet ugyanakkor indulatosan és láthatóan csalódottan beszélt Bayer Zsolt kitüntetésével kapcsolatban. Colleen Bell arról beszélt, hogy hat hónappal korábban kemény munkájába került, hogy „a magyar kormány legfelsőbb szintjeivel” megértesse: az Egyesült Államok számára mennyire fontos az antiszemitizmus elleni fellépés, és akkor kifejezetten megemlítette, hogy „Bayer Zsolt írásait különösen támadó jellegűnek tartja”. „Feltettem a kérdést, hogy vajon ez az ember a magyar kormány véleményét fogalmazza-e meg. A válasz az volt, hogy természetesen nem” – mondta forrásunk szerint az amerikai nagykövet, hozzátéve, az elmúlt időszakban „újra és újra megfogalmazta ezt a véleményét” a magyar kormánynak, a válasz mindannyiszor a már idézett nem volt.

A nagykövet szerint ezek után Bayer kitüntetése „nincs összhangban azzal a zéró toleranciával, amelyet a magyar kormány vállalt” az antiszemitizmussal szemben, és Áder lépése „elhomályosítja azt az eredményt, amit a magyar kormány eddig elért ezen a téren”, és amiről ő maga is pozitív véleménnyel volt, de a lovagkereszt „mindezt lerombolta” a szemében.