Átvenné az államkincstár az önkormányzatok számlavezetését

Fotó: MTI/MTVA / Róka László

-

Orbán Viktor pénteken dobta be az ötletet, a kincstár azonnal lépett.


Még ebben a kormányzati ciklusban átvenné a Magyar Államkincstár (MÁK) a hitelintézeti szektortól a helyi önkormányzatok számlavezetését – értesült a Világgazdaság. Információjuk szerint már történt egyeztetés a témában a kormányzat kezdeményezésére.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy véleménye szerint a brókerügy megmutatta: hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek „parkoltatását”. Egy modern kincstárral teljesen kívül lehetne tartani a közpénzeket „az ilyen típusú pénzügyi manővereken” – mondta a brókerügyről a kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Világgazdaság szerint a MÁK több szempontból sincs felkészülve arra, hogy közel 3200 település és több megyei önkormányzat folyószámláit vezesse. Nincs például megfelelő hálózatuk. Az államkincstár honlapja szerint Budapesten nyolc, vidéken pedig összesen 50 helyszínen vannak irodáik, ám utóbbiaknál a megyeszékhelyeken működő kirendeltségeken kívül csak állampapír-értékesítési pontokról lehet beszélni. Emellett a kincstár felkészítése milliárdos nagyságrendű informatikai fejlesztést igényelne a megfelelő szakembergárda felállítása mellett – írja a Világgazdaság.