ATV: Mecset épülne Zuglóban

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az épület kulturális központként is működne, jelenleg a felújítási munkálatok zajlanak.


Megvásárolt egy zuglói ingatlant a Magyar Iszlám Közösség (MIK), és ott mecsetet és kulturális központot létesítene – írja az atv.hu. A lap szerint a hírt a MIK imámja egy január 20-ai prédikációjában jelentette be. Az imám szerint egy nyugati országban mást jelent a mecset, mint a muszlim országokban, ahol leginkább az imádkozást szolgálja. „Nálunk, Nyugaton a mecset egyben egy központot is jelent.


Ezért alakultak ki azok a helyiségek, amit nemcsak mecsetnek nevezünk, hanem kulturális központnak.

Az atv.hu szerint az új központ a „Germanus Gyula Iszlám Kulturális Központ, a Durics Hilmi Husszein Mecset” nevet viseli majd.


Villanyt szerelt

Bolek Zoltánt, a MIK elnöke megerősítette az ingatlanvásárlást, de a pontos helyszínt nem árulta el. Az elnök szerint a munkálatok oroszlánrésze társadalmi munkában zajlik, ő maga például villanyt szerelt több helyiségben.

Az új központjukban sem lesz megengedett a politizálás, valamint a szélsőséges eszmék hirdetése, aki ilyet tesz, azt egyből kitiltják soraikból – mondta Bolek.


Nem tudják

A XIV. kerületi önkormányzat először a laptól hallott a beruházásról. A kerület sajtósa szerint nincs információjuk arról, hogy a Magyar Iszlám Közösség bármit is vásárolt volna Zuglóban, így kizárható, hogy önkormányzati ingatlanról van szó.

Az atv.hu szerint az új központ a Paskál utcában lesz, az épületben korábban konditerem üzemelt. A központban lesz többek között mecsetrész, mosdóhely, könyvtár, gyermekmegőrző, bolt, iroda, étterem, fitneszterem és még egy lakás is az imám számára.