Áttörték a kordont a migránsok, Horvátország inkább továbbengedte őket

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Kedden, röviddel déli 12 előtt Horvátország megnyitotta Szerbiával közös határát, így az átkelőnél előző este óta várakozó néhány ezer ember továbbmehetett Szlovénia felé. Utána visszahelyezték a kerítéseket, így újra több százan várnak Berkasovo–Bapskánál.


A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerint a szerb–horvát határon lévő átkelőhelyet éjszakára lezárták, és a reggeli nyitás után is csak kisebb, nagyjából ötvenfős csoportokban engedték be Horvátországba a menekülteket, akik folyamatosan érkeztek a szerb–macedón határ felől. Az RTS még úgy értesült, hogy a horvát hatóságok valószínűleg azért nyitották meg az átkelőt, és engedtek be mindenkit, mert kiürült az opatovaci befogadóközpont. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója viszont az MTI-nek azt mondta: kisebb dulakodás alakult ki, majd a bevándorlók elkezdték eltolni a határon állított akadályokat, és mivel a horvát rendőrök nem tudták megakadályozni, hogy átjussanak, inkább beengedték az embereket az országba.

A hírt a szerb belügyminiszter is megerősítette a sajtónak. Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy a menekülők egy nagyobb csoportja kedden dél körül áttörte a horvát rendőrkordont a Berkasovo–Bapska átkelőnél, így mintegy 4-5 ezer migráns jutott be Horvátországba.

Ezután a hatóságok visszahelyezték a kerítéseket, és már nem engedték be azt a néhány száz embert, aki délben ért a helyszínre Presevóból. Őket várhatóan ismét kisebb csoportokban engedik majd tovább.

Közben Szlovéniában mintegy 2500 menekült vár az osztrák határ menti Sentiljben kialakított tranzittáborban, hogy átkelhessen Ausztriába. A határ osztrák oldalán található ugyanilyen táborban is néhány száz migráns várt kedd délután arra, hogy továbbszállítsák az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóállomásokra.

A szlovén tranzittáborba is folyamatosan érkeznek a menekültek, a buszok ingajáratban közlekednek a horvát és az osztrák határ között. Kedd reggeltől kora délutánig csak mintegy 300 ember kelhetett át Ausztriába, ugyanakkor hétfőn a 2500-at is meghaladta azok száma, akiket fogadtak az osztrák hatóságok.