„Attól féltem, a fiam is meghal” - nyilatkozta zokogva egy menekült

Forrás: BBC

-

400 emberrel összezsúfolva menekült egy hajón a 6 éves kisfiával Kasuma Hatu Mianmarból. 4 hónapig hánykódtak. Kasuma Hatu az üldözött kisebbséghez, a muzulmán rohingjákhoz tartozik. Most Indonéziában van, ott nyilatkozott a BBC-nek.


A 21 éves Kasuma Hatu férjét a gyereke szeme láttára lőtték le Mianmarban. A házát is felgyújtották. Miután a férje meghalt, a 6 éves fiával naponta csak egyszer tudtak enni. „Sokat szenvedtünk” - mondta a BBC-nek sírva. Elhatározta, hogy elmenekülnek. Azt remélte, máshol békét talál.


A hajóra, amivel elhagyták Mianmart, 400 embert zsúfoltak össze. Az ennivaló és a víz hamar elfogyott. Nemsokára tönkre ment a csónak motorja is, üzemanyag sem volt már.

„Amikor megláttunk egy halászhajót, többen átúsztak segítségért. Sokan megfulladtak menet közben. Amikor esett az eső, áztunk, amikor sütött a nap, megfőttünk.”

A hajó négy hónapig hánykódott a vízen. Attól féltek, már soha nem látják meg a szárazföldet. Aztán meglátták, de egy ország sem akarta őket. „Nem engedtek kikötni, még akkor sem, mikor a hajó süllyedni kezdett. Egy nap hajókat és helikoptereket láttam. Örültem, hogy jönnek megmenteni, de nem értünk jöttek.” Végül egy indonéz halász mentette meg őket.

A nő azt mondja, még mindig fél, nem tudja, mi lesz velük. Az üldözés miatt elhagyta hazáját, de az új helyzet is nehéz.


Nem akartuk elhagyni az otthonunkat, de muszáj volt. Bárhova megyünk, sehol sincs béke. Sok gyerek meghalt útközben. Attól féltem, az én fiam is meghal.