Attól csak rosszabb lenne, ha betiltanák a homeopátiás szereket

Fotó: Getty Images/iStock / MaElena1

-

Az MTA orvosai kikeltek a homeopátiás szerek ellen, most megérkezett az Országos Gyógyszerészeti Intézet válasza: ha betiltanák a homeopátiás szereket - amit amúgy nem tehetnek meg -, sokkal kevésbé ellenőrizhető helyzet alakulna ki, ez pedig megengedhetetlen.


A Magyar Tudományos Akadémia orvosai szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. (Az MTA a Svéd Királyi Tudományos Akadémia állásfoglalását vette alapul, amely szerint A svéd akadémia szerint hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha egészségügyi termékként kerülnek nyilvántartásba olyan készítmények, amelyeknek tudományosan nem bizonyított a hatékonysága.)Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) szerint a homeopátiás szerek forgalmazásának alapja uniós jogszabály. Egy 2005-ös miniszteri rendelet szerint ezeket a készítményeket - ha ártalmatlanok, nem mérgező - egyszerűsítetten lehet engedélyeztetni, vagyis nem kellenek hozzá állat vagy kórházi kísérletek. A gyártáshoz kell engedély, csak a hatásosságot nem kell bizonyítani. Csak akkor, ha orvosi javallattal akarnak forgalomba hozni ilyen készítményt.


Bár egyre több vita van a homeopátiás szerekről, az OGYÉI még nem tud arról, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte volna a gyógyszerkódex módosítását, ettől függetlenül kértek a Bizottságtól állásfoglalást a szabályozás esetleges módosításával kapcsolatban. Az intézet felülvizsgálta korábbi gyakorlatát, és folyamatosan módosítja a korábbi kísérőiratokat annak érdekében, hogy egyes, kizárólag a homeopátiás hagyomány alapján bekerült információk, így pl. „a szervezet öngyógyító képességét serkentik” típusú állítások ne szerepeljenek, vagy csak az információ forrásának megjelölésével szerepeljenek azokban - áll a közleményben.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint „a homeopátia elfogadottsága országonként eltérő és vannak olyan területek, így például a gyermekgyógyászat, ahol ezen készítmények létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.”


Tudomásul kell venni, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására.

Pozsgay Csilla szerint vélhetően hosszabb folyamat lesz, míg ezeknek a készítményeknek a helyét és szerepét pontosan tisztázni lehet.


Ha betiltanánk a homeopátiás szerek alkalmazását – amire a jelenleg egyébként nincs lehetőségünk, – akkor sokkal kevésbé ellenőrizhető környezet alakulna ki, ez pedig megengedhetetlen

– mondta Pozsgay Csilla.