Átszervezik a kínai félkatonai erőt

Fotó: BrokenSphere

-

Az úgynevezett Népi Fegyveres Rendőrség feladata a határvédelem, a tűzoltás és a tüntetések leverése.


Hszi Csin-ping elnök közvetett irányítása alá kerül január 1-től Kína félkatonai rendőri ereje, a másfél milliós Népi Fegyveres Rendőrség. A fegyveres rendőrség a Kína haderejét vezető Központi Katonai Bizottság (KKB) irányítása alá kerül, amelyet Hszi Csin-ping elnököl. A Népi Fegyveres Rendőrség lényegében egy tartalék haderő, a nemzeti gárda szerepét tölti be háború esetén, békeidőben pedig a határvédelemmel, a tűzvédelemmel, továbbá tüntetések leverésével és a terrorelhárítással kapcsolatos feladatokat lát el. A félkatonai szervezetet a nyugtalan térségekben, például az ujgurok lakta nyugati Hszincsiang tartományban vetik be.

A kínai elnök az öt évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta nagyszabású korszerűsítést rendelt el a Népi Felszabadító Hadseregnél, a világ legnagyobb létszámú haderejénél. Hszi egyebek mellett csökkentette a nem harcoló állomány létszámát, leegyszerűsítette a hadsereg szervezeti struktúráját és tömérdek pénzt fektetett a fegyverfejlesztésbe. A Központi Katonai Bizottság elnökeként Hszi megszilárdította hatalmát a hadsereg felett, és hű embereit helyezte kulcspozíciókba.

Az átszervezés okairól és indoklásáról nem jelentek meg részletek. A Zsenmin Zsipao azt írta: a lépés szükséges az ország biztonságának szavatolásához. A fegyveres rendőrség független marad az ország hadseregétől, és folytatja jelenlegi feladatkörének az ellátását – írta a központi pártlap. A változtatás valódi célja az lehet, hogy Hszinek feleljen minden fegyveres szervezet. A kínai alkotmány szerint egyébként a KKB alá tartozik az ország fegyveres erejének összessége.

Kína évtizedek óta nem háborúzott, de nagyhatalmi ambícióihoz nélkülözhetetlen egy modern, ütőképes hadsereg, melynek létrehozása Hszi politikájának egyik hosszú távú célja.