Atomrobbantásra készülhet a sértett Észak-Korea

Fotó: MTI/EPA/KCNA / Yonhap

-

A gyakorlótéren munkálatokat észleltek. Szöul is felkészült az esetleges északi provokációra.


A műholdas felvételek alapján nagyfokú készülődés tapasztalható Észak-Korea nukleáris kísérleti telepén. A Johns Hopkins Egyetem szakértői szerint a Punggye-ri elnevezésű gyakorlótéren, ahol az ország korábbi atomrobbantásait végrehajtották, készleteket és berendezéseket halmoztak fel. Egy kisebb jármű áll a létesítmény kiszolgálóépületénél, a kaputól délre, míg délkeletre számos csille sorakozik, feltehetően azért, mert az alagútban munka folyik.

A képek alapján nem lehet megállapítani, hogy a mostani tevékenység csupán karbantartás, az alagút mélyítése vagy az ötödik kísérleti atomrobbantás előkészülete. Az mindenesetre világos: Észak-Korea gondoskodik arról, hogy a létesítmény alkalmas legyen nukleáris robbantások végrehajtására.

Az utóbbi időben fokozódott az aggodalom amiatt, hogy Phenjan újabb provokációkat követ el, miután az Egyesült Államok példa nélküli szankciókkal sújtotta az ország vezetőjét, Kim Dzsong Unt és több munkatársát az emberi jogok észak-koreai megsértése miatt. A büntetőintézkedések miatt Észak-Korea bejelentette, hogy felszámolja az ENSZ-en keresztül fenntartott diplomáciai érintkezését az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint Észak-Korea bármikor végrehajthatja ötödik atomrobbantását, ha az ország vezetője arra utasítást ad. A szöuli kormány felkészül arra, hogy figyelemmel kövesse egy lehetséges észak-koreai atomrobbantás előkészületeit.