Atomrobbanástól tart leginkább Obama

Fotó: AFP Photo/Jewel Samad / AFP Photo/Jewel Samad

-

A hágai nukleáris csúcson kérdezték az amerikai elnököt, aki elmondta, inkább tart egy New York-i atomrobbanástól, mint Oroszország ukrajnai akcióitól. Obama testőrei berúgtak.


Italozás miatt hazaküldték Hágából a Barack Obama amerikai elnöki biztonságáért felelős Secret Service három ügynökét - erősítette meg kedden a titkosszolgálat szóvivője. Brian Leary részletekbe nem bocsátkozott, de a The Washington Post című amerikai napilap úgy értesült, hogy az incidens hétfőn történt egy hágai szállodában, Barack Obama megérkezésének előestéjén. A Secret Service három tagja késő este tért vissza a szállodába ittas állapotban. Egyikük teljesen lerészegedett, a folyosón találtak rá másnap reggel a szálloda alkalmazottai, akik értesítették az amerikai nagykövetséget. A Secret Service három tagját hazaküldték és megindították ellenük a fegyelmi eljárást.


Obama atomtámadástól tart

 A nukleáris biztonságról szóló nemzetközi csúcstalálkozón részt vevő Barack Obamát közben sajtóértekezletén arról kérdezte egy újságíró, hogy szerinte igaza volt-e elnökválasztási ellenfelének, a republikánus párti Mitt Romneynak abban, hogy Oroszország Amerika legnagyobb geopolitikai ellenfele. Obama azt válaszolta: „Amerikának rengeteg kihívása van. Oroszország egy regionális hatalom, amely nem erejét, hanem gyengeségét bizonyítja azzal, hogy közvetlen szomszédjait fenyegeti. Nekünk jelentős befolyásunk van szomszédjainkra, és nem kell lerohannunk őket ahhoz, hogy erős, együttműködő kapcsolatokat alakítsunk ki velük." Az elnök az AP hírügynökség tudósítása szerint később hozzátette: nem jó, amiket Oroszország csinál, de nem ez a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra nézve. „Még mindig attól tartok a leginkább, ha biztonságunkról van szó, hogy egyszer felrobban egy nukleáris fegyver Manhattanben." Amikor Romney a kampányában azt állította, hogy Oroszország az Egyesült Államok legfőbb geopolitikai ellenfele, akkor azt is mondta, hogy a legnagyobb biztonsági veszélyt viszont Irán jelenti nukleáris ambíciói miatt.