Atomrészeg amerikai atomfőnök Moszkvában

Fotó: AFP/Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje / AFP/Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje

-

Részeg dorbézolás miatt építették le az Egyesült Államok atomrakétáiért felelős tábornokot. Mike Carey egy négynapos moszkvai nukleáris biztonsági konferenciát ivott végig. Nem az oroszok rúgatták be, már Zürichben, az átszálláskor kikérte az első kört.


Carey tábornoknak nem csak az van a rovásán, hogy egy kicsit többet ivott a négynapos moszkvai vizit alatt, mint az illendő lett volna. A légierő hosszúra nyúlt - az eset nyáron történt - nyomozása arra is fényt derített, hogy a tábornok általában véve kínosan viselkedett, ráadásul a bárban felszedett nőkkel távozott a hoteljéből. A nők beleéghettek a tábornok emlékezetébe, mert a tárgyalások második napján a banketten Carey a szíriai helyzet mellett az orosz nőkre - köztük a tolmácsára - is megjegyzéseket tett. A légierő vizsgálati jegyzőkönyve szerint - remek olvasmány! - a szíriás poénok nem ültek a tábornok vendéglátóinál, a nőkről folyó beszélgetésbe viszont az oroszok is bekapcsolódtak. Később az amerikai tiszt még megpróbált beszállni a vacsora alatt zenélő bandába, majd ezt a napot is lumpolással zárta.


-


„Én se nagyon értem, hogy a trafikbeli eladónővel hajnalban hogy beszéltem fizikáról. Figyelni kell az ilyesmire, ahogy a kiképzésen is mondják, mert tudja, az emberek információra vadásznak.”

Az ügy kivizsgálása után már mindenki megnyugodhat. Carey tábornokot eltávolították a ballisztikus rakéták közeléből, jelenleg a légierejének űrparancsnokságán speciális tanácsadó. A rangját megtartotta, a légierő nem tervez további fegyelmező lépéseket.


Jó karban levő rakéta, első, nemdohányzó tulajtól

Az Egyesült Államok jelenleg körülbelül 450 interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkezik, amelyek a Sziklás-hegységben valamint Észak- és Dél-Dakotában találhatóak. A rakéták mindegyike a Minuteman III típusba tartozik, amelyek tipikusan 170 kilotonnás robbanófejjel vannak felszerelve. A hetvenes években hadrendbe állított rakétákat folyamatosan fejlesztik, az elmúlt tíz évben hétmilliárd dollárt költött modernizálásukra az USA hadserege. A tervek szerint az arzenál a 2040-es évekig hadrendben marad.