Atomrakétákkal fenyegették meg a dánokat az oroszok

-

Moszkva az amerikai légvédelmi rendszertől akarja elrettenteni a dánokat.


Dánia hadihajói orosz atomrakéták célpontjaivá válhatnak, ha a skandináv ország csatlakozik a NATO tervezett európai rakétavédelmi rendszeréhez – figyelmeztetett Oroszország koppenhágai nagykövete. A dán külügyminiszter tiltakozott a nyilatkozat miatt.

„Nem hiszem, hogy a dánok teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha Dánia csatlakozik az Egyesült Államok vezette rakétavédelmi rendszerhez. Ha ez megtörténik, a dán hadihajók orosz atomrakéták célpontjaivá válnak” – idézte Mihail Vanyin nagykövetet a Jyllands-Posten című lap.

A nagykövet rámutatott, hogy a rendszerhez való csatlakozással Dánia részévé válna az Oroszország elleni fenyegetésnek, bár azt is megjegyezte, hogy az orosz rakéták képesek lennének áthatolni bármilyen európai rakétapajzson.

Martin Lidegaard dán külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a nagykövet szavait. Vanyin átlépett egy határt azzal, hogy a rakétapajzs minden jövőbeli résztvevőjét orosz rakéták célpontjának nevezte – mondta, hozzátéve, fontos, hogy a két ország közti vita hangneme ne durvuljon el. A dán diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy a rakétapajzsnak „semmi köze Oroszországhoz”, azzal a latorállamok és terroristák jelentette fenyegetés ellen akarnak védekezni.

Dánia augusztusban közölte, hogy legalább egy fejlett radarrendszerrel felszerelt fregattal járul hozzá a tervezett rakétavédelmi rendszer működtetéséhez. Oroszország élesen ellenzi a rendszer kialakítását, amelynek fő komponenseit Lengyelországba és Romániába tervezik telepíteni.