Atomháborúval riogat Hillary Clinton

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A demokrata jelölt szerint Donald Trump nem hallgat a tanácsadóira.


Hillary Clinton kedden Pennsylvaniában Donald Trump nőkkel kapcsolatos viselkedéséről, Floridában külpolitikai kérdésekről beszélt. A demokraták elnökjelöltje – miközben republikánus vetélytársa jellemét és felkészültségét firtatta – arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy Trump atomháborúba sodorhatja az országot.

„Szívesen beszélnék itt bármi másról, de nem tehetem meg, hogy csak azokról a jó dolgokról beszélek, amiket mi akarunk tenni” – mondta Clinton. Szerinte Trumpnak nincs türelme semmihez, nem hallgatja végig a tanácsadóit, akik nem merik tájékoztatni őt a valós helyzetről. „Így aztán képzeljük el, hogy


azért ugraszt bele bennünket egy háborúba, mert valaki az idegeire ment.

Amíg magabiztosan vezetett a közvélemény-kutatásokban, Clinton pozitív üzeneteket fogalmazott meg: az ország újraegyesítéséről, a kampányban szerzett sebek begyógyításáról, a jövő teendőiről beszélt. Ám az FBI pénteki bejelentése után – miszerint újabb, eddig ismeretlen e-mailek kerültek elő, és újraindítják a nyomozást – visszatért a negatív retorikához.


Felmelegítve

Ráadásul kedden az FBI nyilvánosságra hozott 129 oldalnyi szerkesztett dokumentumot, amely még egy 2001-ben végzett nyomozás eredményeit taglalja, és Bill Clinton volt elnök egyik kegyelmi ügyét ismerteti. Bill Clinton elnöksége egyik utolsó intézkedéseként kegyelemben részesítette a szökésben lévő Mark Rich üzletembert, egyik nagy támogatóját.

Hillary Clinton kampánycsapata felháborodottan kérdezte, mi lehetett az FBI célja egy 2001-es ügy felmelegítésével. „Vajon az FBI nyilvánosságra hozza majd Donald Trump hetvenes évekbeli építkezési perének dokumentumait is?” – kérdezte Brian Fallon. Clinton sajtószóvivője arra utalt, hogy Trumpnak azért gyűlt meg a baja a szövetségi hatóságokkal, mert ingatlancége nem adott ki lakást feketéknek.


Visszavonná

Trump kedden Pennsylvaniában és Wisconsinban kampányolt, és megismételte: ha Clinton lenne az elnök, az amerikai történelemben először fordulna elő, hogy az elnök elhúzódó bűnügyi nyomozás és várható büntetőjogi per alanya lenne.

Trump keddi kampánygyűlésein főleg Obama elnök egészségbiztosítási törvényének negatívumaival foglalkozott, és a törvény teljes körű visszavonását ígérte. Pennsylvaniában alelnökjelöltjével, Mike Pence indianai kormányzóval együtt az eddigi legerőteljesebbnek tartott támadást intézte az egészségbiztosítási törvény ellen.


Előítéletek

Kedden ismét Clinton mellett kampányolt az amerikai elnök. Barack Obama Ohióban azt mondta: Hillary Clinton külügyminiszteri munkája nem mindig volt látványos, de ő neki köszönhetően lett jobb elnök. Obama szerint a férfi szavazók azért idegenkednek Clintontól, mert előítéletesen gondolkodnak a nőkről.