Atomfegyverekkel fenyegetett volna Putyin

Fotó: AFP / ALEXEI NIKOLSKY

-


„A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is”

– mondta az orosz államfő a Rosszija 1 állami televízió dokumentumfilmjében, amelyet a Krím félsziget elcsatolásának évfordulójára készítettek. Vlagyimir Putyin azt mondta, nem volt világos, hogy a nyugati partnerek beavatkoznak-e katonailag az eseményekbe. Putyin beszélt arról is, tavaly márciusban az ő utasítására a félsziget partjain harckészültségbe helyezték a Basztyion típusú orosz rakétarendszert, hogy demonstrálják a Krím megbízható védelmét, és hogy „ez még az űrből is látható legyen”.

Putyin nemrég ismerte el a félsziget elcsatolására adott parancsot.


Az oroszok nem megszállták Krímet

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu azt mondta, Krímben sok felbujtó jelent meg, akik összeugrasztották a különböző vallások és nemzetiségek képviselőit, ezért kénytelen volt odavezényelni a katonákat. „Nem megszállni, hanem védelmezni jöttünk ide” - tette hozzá.

Tavaly február 26-án orosz kommandósok szállták meg a krími parlamentet, amely március 16-ra népszavazást írt ki a félsziget hovatartozásáról és új, oroszbarát kormányt választott. A jelzés nélküli fegyveresek aztán valamennyi stratégiai fontosságú krími létesítményt elfoglalták.