Atomfegyver-ellenes csoport kapta a Nobel-békedíjat

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a Nobel-békedíjról és az elmúlt tíz év kitüntetettjeiről.


A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Nobel halálakor, 1896-ban Norvégia még Svédországhoz tartozott, vélhetőleg ezért rendelkezett így a feltaláló, de végakaratában nem indokolta döntését. A hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint az emberi jogokért küzdők kaphatják meg.

A Nobel-békedíjjal járó érem különbözik a többitől: előlapján más szögből látható a díjalapító portréja, hátlapján három egymást ölelő férfialak áll a latin "Pro pace et fraternitate gentium" (A békéért és népek testvériségéért) felirat alatt, az érme oldalába vésik bele az évet és a díjazott nevét. A díjjal járó pénz összege kilencmillió svéd korona, a kézzel írott, norvég nyelvű diplomán a "svéd" díjaktól eltérően nem szerepel az indoklás.

A díjat 1901 óta most 98. alkalommal osztották ki, 19 évben nem talált gazdára. A Nobel-békedíjat 131 kitüntetettnek ítélték oda, mivel azonban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) háromszor, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) pedig kétszer is megkapta, 104 személy és 24 különböző szervezet a Nobel-békedíj kitüntetettje. A kitüntetést 67 alkalommal kapta egy díjazott, 29-szer ketten, két esetben hárman kapták megosztva. A díjazott személyek között 16 nő van. A díjazottak átlagéletkora 62 év. Legfiatalabban a mindenkori legfiatalabb Nobel-díjas, a 2014-ben, 17 éves korában kitüntetett pakisztáni diáklány, Malala Juszafzai, legidősebben, 87 évesen a Pugwash-mozgalmat elindító brit Joseph Rotblat részesült a kitüntetésben 1995-ben.

A Nobel-békedíjat egy alkalommal, 1961-ben posztumusz ítélték oda Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkárnak (1974 óta csak élő személyt lehet jelölni). Visszautasításra is csak egy példa van: 1973-ban a vietnami békeszerződés megkötéséért a vietnami Le Duc Tho és az amerikai Henry Kissinger megosztva kapta a kitüntetést, amelyet a vietnami politikus nem vett át. A díj odaítélésekor hárman voltak letartóztatásban: 1935-ben a német Carl von Ossietzky, 1991-ben a burmai Aung Szan Szú Kji és 2010-ben a kínai Liu Hsziao-po.

Az 1954-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett amerikai Linus Paulingot 1962-ben Nobel-békedíjjal is elismerték, ő az egyetlen Nobel-díjas, aki mindkét kitüntetését önállóan kapta. A Nobel-békedíjasok között egy szent van: Kalkuttai Teréz anya, akit 1979-ben a szegények, nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért tüntettek ki, s akit tavaly avatott szentté Ferenc pápa.

Az idén 318 jelölés érkezett, 215 személyt és 103 szervezetet javasoltak - ennél több jelölésre csak egyszer, tavaly volt példa. A legtöbb jelölést a nők jogaiért küzdő amerikai Jane Addams kapta, akit 1916-tól kezdve 91 alkalommal javasoltak a kitüntetésre, amelyet végül 1931-ben vehetett át. Vele szemben a norvég sarkkutatónak, az első világháború után hontalanul maradtak érdekében fáradozó Fridtjof Nansennek és Theodore Roosevelt amerikai elnöknek első jelölésükkor odaítélték a Nobel-békedíjat.