Átok ül a magyar vízilabdázókon

-

A magyar vízilabda-válogatott továbbra is nyeretlen a riói olimpián: Benedek Tibor együttese szerdán a világbajnoki bronzérmes görögök ellen végzett 8–8-ra.


3. forduló, A csoport

Magyarország–Görögország 8–8 (2–1, 1–1, 2–4, 3–2)

Maria Lenk Uszoda, 300 néző
v.: Peris (horvát), Koganov (azeri)
Magyarország: Nagy Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis G. cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai
Görögország: Flegkasz Milonakisz, Fontullisz, Afrudakisz, Delakasz, Murikisz, Vlahopulosz cserék: Dervizisz, Geniduniasz, Pontikeasz, Kolomvosz, Gunasz
gólszerzők: Hárai 3, Zalánki, Erdélyi, Hosnyánszky, Varga Dá., Vámos 11, illetve Vlahopulosz 3, Gunasz, Geniduniasz 22, Murikisz 1
emberelőnyök: 12/9


Szakadó eső, és a műugrókéhoz hasonlóan bezöldült víz fogadta a csapatokat a Maria Lenk Uszodában. A rendkívül küzdelmes és kemény első negyedben az utolsó percig mindössze két gól esett, Angelosz Vlahopulosz korai találatára Zalánki Gergő válaszolt, mindketten emberelőnyből voltak eredményesek. A játékrész végül magyar előnnyel zárult, köszönhetően Hárai Balázs távoli góljának.


A második negyed elején a görögök kettős emberelőnyből egyenlítettek, de a túloldalon Erdélyi Balázsnak a szimpla fór is elegendő volt a gólszerzéshez (32). A következő percekben támadásban kissé megakadt a magyar együttes, de hátul főként a jó védekezésnek és Nagy Viktornak köszönhetően nem volt probléma, még emberhátrányban sem.


Nem volt könnyű feltörni a magyar védelmet


A harmadik negyed egy kihagyott magyar emberelőnnyel, majd a görög megúszásból szerzett góllal indult. A görögök Vlahopulosz távoli bombájával megszerezték a vezetést, majd egy ötméteresből a mérkőzésen során először elhúztak kettővel (3–5). A magyar gólcsendet az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbertnek sikerült megtörnie, de a görögök centerből azonnal visszaállították a különbséget. A következő támadásból újból felzárkózott a magyar csapat, Hárai értékesített pillanatok alatt egy emberelőnyt.

A zárófelvonást Varga Dániel hatalmas, blokkoló kéz mellől elengedett gólja vezette fel (66), majd Hárai harmadik találatával már újra a magyar csapat vezetett. A görögök egy elképesztően szerencsés góllal egyenlítettek, a jobb oldali kapufáról kifele vágódó labda pont Nagy tarkóját találta el, így innen a hálóba pattant vissza. A másik oldalon Vámos Mártonnak is volt némi szerencséje, hiszen a görög kapus a kapáslövését már csak a kapufáról befelé tudta ütni (87).


Benedek Tibor joggal bosszankodhat: már a második győzelem csúszik ki a kezükből az utolsó másodpercekben


Másfél perccel a vége előtt a görögök emberelőny formájában kaptak egyenlítési lehetőséget, de a labda fölé szállt. Az ellentámadásban a magyarok amennyit csak lehet, "lefaragtak az órából", a görögöknek ezzel együtt 37 másodpercük maradt a pontmentésre, és öt másodperccel a vége előtt Vlahopulosz távolról egyenlített is (8–8).

Ez a sorsunk úgy látszik, hogy ennyire nehéz és rögös úton kell előre jutnunk" – nyilatkozta Benedek Tibor – Igazából bármilyen játékról, jóról vagy rosszról beszélünk, egyetlen dolognak van jelentősége, hogy ki nyer a végén egy góllal." A szakember szerint hasonlóan kiélezett meccsek várnak még az együttesre, így a játékosainak ezt kell átfordítaniuk a fejükben, hogy ezek a pillanatok az övék legyen. „Ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor később tudunk meccseket nyerni" – mondta Benedek, aki szerint nem szabad csüggedni, hiszen erről szól az olimpia. – Ha valamit lehet mondani az olimpiáról, akkor az az, hogy a nagy poklok és nagy csúcsok között jár az ember állandóan."