Atlétika-Eb: Márton Anita aranyérmes

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Márton Anita megvédte címét női súlylökésben a belgrádi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki napján.


Az olimpiai bronzérmes Márton Anita bosszúsan zárta a délelőtti selejtezőt, mivel nagy esélyesként csak harmadikra dobta túl a döntőt érő szintet.


A kora esti döntőben azonban már az elején sem óvatoskodott, első dobóként lépett a körbe, és 18,67 méteres nyitásával megadta a verseny alaphangját, egyértelművé téve az aranyérmes kilétét. Innen a 28 éves magyar klasszis tulajdonképpen már csak magával és a tavalyi fedett vb-n ezüstöt érő 19,33 méteres országos csúcsával versenyzett. Másodikra 18,96-ig, harmadikra pedig 19,24-ig repítette a súlygolyót. Ez utóbbival a világranglista élére ugrott.


Márton Anita a belgrádi atlétikai Európa-bajnokságon


A negyedik sorozata nem sikerült, ötödikre pedig 18,46-ot ért el, az utolsó kísérletét pedig már bajnokként tehette meg. Márton Anita hatodikra ismét megcsillogtatta kivételes koncentrációs képességét, és már teljesen tét nélkül, 19,28 méterre javított. Fölényéről mindent elmond, hogy valamennyi érvényes eredményével nyert volna, a második bolgár Radoszlava Mavrogyijeva 92 centivel maradt el tőle.

A békéscsabai színekben versenyző dobó az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedett pályás Eb-n (19,23 m ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m ocs), tavaly ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is (18,72 m), majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m – ocs), most pedig újabb fedett Eb-aranyat szerzett.

Márton Anita ráadásul ezzel a fedett pályás Eb-k történetének legeredményesebb magyar női versenyzőjévé lépett elő, megelőzve a magasugró Mátay Andreát, aki egy-egy arany- és ezüstérmet nyert.