Atlétika: a korábbi doppingellenes vezetőt is korrupcióval vádolják

-

Habib Cisse a gyanú szerint pénzt fogadott el az oroszoktól cserébe azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a doppingügyeik.


Korrupcióval vádolják a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét, Gabriel Dollét is. A gyanú szerint Dolle, Lamine Diack elnök, valamint jogi tanácsadója, Habib Cisse az oroszoktól 200 ezer eurót fogadott el azért, hogy orosz atléták doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra. Dolle – aki tavalyig vezette az osztályt – 100 ezer euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Cisse esetében csak annyit közöltek, hogy őt is korrupcióval vádolják.

Ugyanakkor a 82 éves Diack ellen nemcsak korrupció, hanem pénzmosás is a vádpontok között szerepel. Az IAAF monacói központját francia nyomozók vizsgálták át kedden. A vizsgálat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feljelentése nyomán indult meg.
A korábbi távolugró Diack 1999-től idén augusztusig irányította az IAAF-et. Helyét Sebastian Coe vette át, akit a pekingi tisztújításon választottak meg elnöknek Szerhij Bubkával szemben.