Átlagosan százfajta ízeltlábúval osztoznak a lakásukon az amerikaiak

Fotó: Flickr CC-BY / Sancho McCann

-

Kártékony csak kevés van köztük, nem hallgatnak hangosan zenét, nem rendeznek házibulit, ráadásul helyet sem sokat foglalnak.


Legyekkel, pókokkal, hangyákkal és könyvtetvekkel osztozik a lakásán mindenki. Az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatócsoportja ötven ház 554 szobáját vizsgálta át, ezek közül azonban csak


négy hálószoba és egy fürdőszoba volt teljesen tiszta.

Pedig a kutatók nagyvonalúak voltak, csak a látható felületeket és a szekrények jól elérhető sarkait ellenőrizték.

Minden élő és elpusztult ízeltlábút feljegyeztek. Az állatok ezen csoportjába tartoznak többek között a rovarok, a százlábúak, a rák- és pókfajok. Az egyes házakban 32-211 – átlagosan száz – egymástól szemmel láthatóan jól elkülöníthető fajt találtak a kutatók. Összességében 579 különböző állatfajt találtak.

„Házainkban sokkal nagyobb a faji sokszínség, mint azt a legtöbben gondolják. Otthonunkra szívesen gondolunk steril környezetként, pedig ez nincs így. Életterünk sok más faj élettere is, csak mivel alig vannak érintkezési pontok, észre sem vesszük lakótársainkat. Törpepókféléket például minden házban és a szobák kétharmadában találtunk. Minden otthonban voltak hangyák, szalonnabogarak, gubacslegyek, szinte mindenhol előkerültek könyvtetvek és gyászszúnyogok” – mondta Matt Bertone, a kutatócsapat vezetője. Véletlen látogatók és nem életvitelszerűen a házban élő, csak valahogyan becipelt fajokat is találtak a kutatók.

Az otthonokban talált kártékony fajok között voltak például különböző csótányfajok, például a füstös barna csótány (Periplaneta fuliginosa) és az amerikai csótány (Periplaneta americana), amelyek a háztartások csaknem háromnegyedében megtalálhatóak. Ritkábbak a termeszek (az otthonok 28 százalékában élnek), a bolhák (10 százalékban) és a svábbogarak (hat százalékban).


A házakban lakó ízeltlábúak döntő többsége békés lakótárs. 

Az olyan kellemetlen élőlények, mint a poratkák, az ezüstös pikkelykék (más néven cukormolyok) és a ruhamolyok szinte mindenütt megtalálhatók. Az ágyi poloskák azonban nem jellemzők.

A kutatócsoport a jövőben az Egyesült Államok más területeire is ki akarják terjeszteni a kutatást.