Átírták a fővárosi választási törvényt

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba / MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

Az ellenzék szerint alkotmányellenes a szabályozás. Kövér László házelnök szerint nem. A Parlament 133 igen és 52 nem szavazattal fogadta el a változtatást. A számokból kiderül: több ellenzéki képviselő nem volt jelen a szavazáson.


Egyszerűbb, olcsóbb, hatékonyabb lesz a fővárosi közgyűlés, ismételte meg a Fidesz érveit Rogán Antal frakcióvezető a szavazás előtt. A testületbe a 23 kerületi polgármester kerül, emellett 9 – szintén polgármesterjelölt – tag a kompenzációs listáról jut a testületbe, valamint tagja lesz a közvetlenül választott főpolgármester.

Rogán szerint azért lesz hatékonyabb, az új rendszer, mert közelíti a főváros és a kerületek érdekeit, az érdekegyeztetés helyszíne a közgyűlés lesz.

A VS.hu-nak korábban elemzők azt mondták, nem lesz hatékonyabb a rendszer – legalábbis fővárosi szinten nem. A kerületek megerősödnek és megfúrhatnak például infrastrukturális fejlesztéseket. Rogán Antal erre azt mondta: „azt a rendszert már kipróbálták, amikor nincsenek kerületi polgármesterek a közgyűlésben, most ideje kipróbálni a másikat is.” A közgyűlés amúgy eddig sem volt polgármestermentes, a jelenlegi testületben négy fideszes kerületi önkormányzati vezető is ott ül.

Rogán szerint alkotmányos lesz a jogszabály azokkal a fideszes vagy bizottsági változtatásokkal, amelyek arányosabbá teszik a rendszert. Egyrészt, a kompenzációs mandátumok kiosztásánál figyelembe veszik a kerület lakosságarányát, másrészt bevezetik a kettős szavazást: a közgyűlésben egy javaslatot csak akkor fogadnak el, ha a budapestiek legalább felét képviselő polgármesterek is rábólintanak. Az ellenzék érvel azzal is, hogy nem közvetlenül választják meg a közgyűlés tagjait, a Fidesz az ellenkezőjét állítja.

Két ellenzéki módosító is révbe ért: az egyik a liberális független képviselőé, Fodor Gáboré, így a többes ajánlás megmarad – hiába tiltakoztak ellene hevesen választási szövetségesei. A másik egy LMP-s, amely alapján kevesebb aláírást is elég összeszedni a polgármesterjelöltséghez. A Fidesz szerint itt azért nem élnek majd vissza a többes ajánlással, mert hiába indul valaki, nem kap pénzt kampányra.


Erősebb lehet a főpolgármester

Ha a főpolgármester kezdeményezi, hogy erősítsék meg az intézményét, a frakció készen áll erre – jelentette be a szavazás előtti tájékoztatóján Rogán Antal. Később már erősen feltételes módban beszélt ugyanerről, olyan szavakat használva, mint például: „megfontolják a döntést”. A hatásköröket csak a választás után nézik át.

Tarlós István ott volt, mikor tárgyalták ezt a javaslatot – válaszolta Rogán a VS.hu kérdésére. Ezt vehetjük egyeztetésnek is. Tarlós egyelőre nem reagált a választási szabályok megváltoztatására és nem mondta meg, vállalná-e az újbóli felkérést. A Fidesz hivatalosan még nem döntött favoritjáról, bár Tarlóst emlegeti főpolgármester-jelöltként.


Az ellenzék tiltakozik

Az ellenzéki pártok továbbra is alkotmányellenesnek tartják a változtatást, és többen politikai motivációt sejtenek a hirtelen módosítás ötlete mögött. Az MSZP például többször érvelt azzal, a Fidesz megnézte az országgyűlési és az európai parlamenti választások eredményét, majd átírta a szabályokat. (Arról, hogyan oldhatják meg a választási matekfeladványt a baloldali pártok, itt írtunk.)

Az ellenzék szerint sérül a közvetlenség elve, a szabályozás ellentmondásos, volt, aki arról beszélt: a polgármesterek szavazatát súlyozzák lélekszám alapján, a főpolgármester szavazata viszont – akire a legtöbben szavaztak – nem számít többnek.

Egy bizottsági vitában került elő aggodalomként, hogy a közgyűlés simán ellehetetlenítheti a főpolgármestert.

Az MSZP korábban azt szerette volna, ha Kövér László házelnök kért volna előzetes normakontrollt, azonban ő korábban kifejtette: a változtatásokkal már rendben van a szabály.

Innentől Áder János köztársasági elnökre várnak. Ha ő aláírja a törvényt, az ellenzék nagyon széles összefogással még mindig megtámadhatja az Alkotmánybíróság előtt a szabályt. A baloldali képviselők, valamint az LMP aláírása azonban kevés ehhez: kellenek jobbikos támogatók is. Az előző ciklusban az MSZP még parlamenti vizsgálóbizottság felállításában sem volt hajlandó közösködni Vona Gáborékkal.