Athénban ezrek tüntettek, Merkel nem engedi el az adósságot

-

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint Athén hitelezőin múlik, hogy megszületik-e az országa államcsődjét megakadályozó megállapodás, Angela Merkel német kancellár ugyanakkor leszögezte, hogy nem lesz újabb hitelezés, illetve az adósságnak sem engedik el egy részét. Közben Athénban hétfő este az eurózóna-tagság mellett tüntettek a parlament előtt.


Ciprasz hétfőn késő este, az államcsőddel fenyegető görög adósságválság rendezését célzó rendkívüli eurózóna-csúcs után közölte: kormánya legutóbbi megállapodási javaslatát az európai intézmények elfogadták a további tárgyalások alapjául. “A labda az európai intézményeknél van" - mondta.

Angela Merkel viszont azt mondta, hogy a görög fél legutóbbi javaslata "jó kiindulási pont", de a megállapodáshoz "rengeteg munkára van szükség, miközben a rendelkezésre álló idő nagyon rövid". A német kancellár egyúttal kizárta, hogy elengedjék Görögország adósságának egy részét, és azt is leszögezte, hogy nem került szóba egy Athénnak nyújtandó esetleges újabb - harmadik - pénzügyi mentőcsomag a tárgyalásokon.

Uniós források az AFP francia hírügynökségnek azt mondták, Athén vasárnap benyújtott új javaslata 90 százalékban eleget tett a hitelezők elvárásainak. Az egyik fennmaradó vitás kérdés az áfaemelés: a hitelezők a GDP arányában 1 százalékos többletbevételt hozó emelést akarnak, Athén viszont 0,75 százalékos áfanövelést irányzott elő. A hitelezők egyebek mellet azt várják, hogy a görög kormány növelje a szállodákra és éttermekre kivetett forgalmi adót.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői folyósítanák neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Erre azonban a hitelezők csak olyan takarékossági intézkedések fejében lennének hajlandóak, amelyeket a januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott görög kormány nem akar meghozni.

Államcsőd esetén kétségessé válna Görögország eurózónabeli, illetve egyes értékelések szerint európai uniós tagsága is.


Tüntetés Athénban

Az ország eurózónabeli és európai uniós tagságának fenntartása mellett tüntettek több ezren az athéni parlament előtt hétfő este, miközben a valutaunió vezetői az államcsőddel és a közös fizetőeszköz feladásával fenyegető görög adósságválság rendezéséről tárgyaltak Brüsszelben.

Az internetes közösségi oldalakon szervezett megmozduláson sokan uniós zászlókkal és EU-barát transzparensekkel jelentek meg, azt üzenve a kormánynak, hogy "Európában akarnak maradni". Feltűnt egy „igen az euróra, nem a rubelre" feliratú transzparens is, amely arra a spekulációkra utalt, amelyek szerint Alekszisz Ciprasz kormányfő az európai hitelezőkkel való megállapodás híján Moszkvához fordulhatna pénzügyi segítségért az államcsőd elkerülése érdekében.

A parlament előtti téren az előző nap még a kormányzó baloldali Sziriza párt hívei az ország külföldi hitelezői által megkövetelt megszorítások ellen és az athéni vezetés keményvonalas tárgyalási stílusa mellett tüntettek.