Athén újabb ötletekkel áll elő a csőd elkerülése érdekében

-

Ketyeg az óra, június 30-ig 1,6 milliárd eurót kell törlesztenie Görögországnak a Nemzetközi Valutaalapnak. Ha nincs megegyezés, fizetésképtelenné válhat az ország, amivel az eurózóna és egyben talán az ország uniós tagsága is megkérdőjeleződne.


Azt nem tudni, mekkora engedményekre hajlandó a görög kormány a megállapodás érdekében, az országot kormányzó radikális baloldali Sziriza párt ugyanis a megszorító intézkedések elutasításával nyerte meg a januári választást.


„Megpróbáljuk kiegészíteni a javaslatunkat, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz” – közölte Alekosz Flamburarisz, a kormányzás összehangolásáért felelős görög államminiszter egy interjúban. „Nem a régi javaslattal fogunk előállni. Dolgozunk annak a felmérésén, hogy mely területeken lehet közelíteni az álláspontokat, hogy elérhessünk egy kölcsönösen előnyös megoldást.” Szerinte meg tudnak állapodni. A görög kormányfő valószínűleg telefonon egyeztet majd az Európai Bizottság elnökével.

Flamburarisz bízik abban, hogy az Európai Központi Bank nem szünteti be a fizetőképes görög bankok finanszírozását, mert különben dominóhatást váltana ki, csődbe taszítva hitelintézeteket Európa más veszélyeztetett részeiben.


Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében eddig 240 milliárd eurót kapott a nemzetközi hitelező intézményektől, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.

Most kellene megkapnia az országnak a második mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét, de ehhez egyeztetnie kell az IMF-fel és euróövezeti pénzügyminiszterekkel a reformjavaslatokról. Ha nem kap pénzt Görögország, fizetésképtelenné válik. A görög tragédiáról itt olvashat bővebben.