Átengedés helyett totális zár jön a horvát határon is

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselő mondta ezt csupán órákkal azután, hogy Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson még azt közölte, megfontolandó egy folyosó nyitása a menekülteknek.


Hétvégén vagy jövő hét elején Magyarország lezárja a horvát határt, ahogy korábban a szerbet – tudta meg a VS.hu egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselőtől.Totális határzár jön

– mondta. Információink szerint keményebb szituációra számít a kormány, mint a szerb határnál, mert úgy kalkulál, hogy a horvátok segítik majd a migránsokat a határátkelésben. A kormányzat szerint a horvátok a Dráva vízszintjét is mesterségesen 1 méter körül tartják, hogy az se állja a menekültek útját.


Forrásunk szerint télen sem áll majd le a menekültáradat, „egészen addig jönnek, míg fel nem tartóztatják őket” – fogalmazott. A kormány arra számít, hogy a szlovének is megállítják majd a határaikon a menekülteket, vagyis arra nem lesz elkerülő útvonal Ausztria felé.


Mi lesz az átengedőfolyosóval?

Orbán Viktor éjjel a brüsszeli EU-csúcson még azt mondta, hogy ha az uniónak nem tetszik a kerítés, a magyar kormány megfontolná egy menekültfolyosó nyitását a horvát és az osztrák határ között, képes lenne átengedni a menekülteket. A gyakorlatban egyébként most is ez van, különösebb balhé nélkül viszik vonatok és buszok a menekülteket az osztrákokig. Az EU-csúcs napján egyébként minden korábbi rekordot megdöntött a Magyarországra érkezők száma.


Orbán éjjel két opcióról beszélt


Úgy tudjuk, kormányzaton belüli vélemények szerint Orbán Viktor csak ijesztgetésnek szánta, nem gondolta komolyan a tömeges átengedést. Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát, későbbre ígértek választ az ügyben.

Orbán Viktor szerdán napközben Bajorországban, a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozása után, vagyis még az EU-csúcs előtt azt nyilatkozta: Magyarország elfogadja Németország döntését, de elsősorban azt kéri Németországtól, az ne legyen Magyarországra nézve kötelező.


Ne legyen morális imperializmus

- fogalmazott. Miközben nem vitatja el Németországtól azt a jogot, hogy döntsön arról, mindenkit beenged-e vagy mindenkit elutasít, Magyarország nem szeretne egy tömeges bevándorlás hatására megváltozni - fejtette ki.