Átdolgozza alkotmánybírósági beadványát az Együtt

-

Az infotörvény módosítását szombaton írta alá Áder János, innentől drágább lesz közérdekű adathoz jutni – a gyűjtés munkadíját is kiszámlázhatják, ráadásul a névtelenül kért adatokat már nem is kell kiadni, de más esetben is megtagadhatják ezt. Időt húzni is könnyebben lehet. Több civil szervezet kérte, Áder ne írja alá a törvényt, de nem hallgatott rájuk. Az Együtt és az LMP is Alkotmánybírósághoz fordulna, előbbi még dolgozik a beadványon, utóbbi az MSZP aláírására vár, de hiába.


Megkeresésünkre az Együtt közölte, a Jobbik képviselői is aláírták már az alkotmánybírósági beadványukat – a szocialistáktól is ígéret van erre –, most jogvédők tanácsára átdolgozzák a beadványt. Egy sokkal szűkebb fókuszú problémalistát készítenek, mert „egy teljes körű beadvány alapján esetleg túl hamar és túl széles körűen találná alkotmányosnak az immár a köztársasági elnök által aláírt jogszabályt az Alkotmánybíróság, és ezzel gátat vetnénk az egyedi pereken keresztüli jogérvényesítésnek”. A beadványról egyeztetnek majd az MSZP-vel; ha elkészül, folytatják az aláírásgyűjtést.

Az LMP közben felszólította az MSZP-frakciót, hogy írja alá a párt alkotmánybírósági beadványát. A képviselők ötöde fordulhat Alkotmánybírósághoz, a szocialisták nélkül nincsenek elegen. Az MSZP korábban azt mondta, az Együtt beadványát támogatja, de még egyeztetne a részletekről.