Átállsz vagy menekülsz – ukrán katonák Krímben

Fotó: Europress/Getty Images/Dan Kitwood / Europress/Getty Images/Dan Kitwood

-

A Krímben állomásozó ukrán katonák fele átállt az orosz oldalra, mert a félszigeten kíván maradni – közölte hétfőn Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők parancsnoki központjának helyettes vezetője. Közben újabb ukrán hadihajó került orosz kézre, Kijevben pedig felkészültek menekültek fogadására is.


Rozmaznyin vezérőrnagy elmondta, hogy az esküjükhöz hű ukrán katonák átcsoportosításáról az ország más körzeteibe folyamatosan konzultál egymással az ukrán és az orosz védelmi minisztérium. Arról is tárgyalnak, hogy fegyverzetükkel együtt vagy csak anélkül hagyhatják-e el az ukrán katonák a félszigetet. A haditengerészeti egységek katonáit és családtagjaikat más, a Fekete-tengerhez közeli városokba vezénylik át, így a dél-ukrajnai Odesszába, Herszonba, Mikolajivbe és egyéb környező településekre. Azoknak a krími katonáknak, akik nem állnak át az oroszokhoz, mindenképp el kell hagyniuk a félszigetet, akár azon áron is, hogy családjukat hátrahagyják. A Donuzlav tavon tengeri újabb ukrán hadihajó került orosz kézre: orosz katonák megrohamozták és elfoglalták a Konsztyantin Olsanszkij nevű hajót. Az ukrán hadihajó legénységének többsége előzőleg megadta magát és partra szállt. Kijevben közben felkészültek a menekültek fogadására is, tízezerre teszik azok számát, akik a következő hónapokban elhagyhatják Krímet.


Orosz – Ukrán tárgyalások

Szergej Lavrov, az orosz, valamint Andrij Descsicja, az ukrán diplomácia irányítója egyaránt a hétfőn délután kezdődött nemzetközi nukleáris biztonság találkozón tartózkodik a holland kormányzati székhelyen, Hágában. A két külügyminiszter tárgyalásokat is folytat, ám arról, hogy mire jutottak egymással még nincsenek információk.


Szankciókra várva

A szankciók árnyékában a Fitch Ratings negatívra rontotta Moszkva, Szentpétervár, a Gazprom, valamint 15 oroszországi bank kilátásait, ez az első lépés a leminősítés felé. A bejelentés szerint a lépés egyenes összefüggésben áll azzal, hogy a cég pénteken az orosz államadós-osztályzat kilátását is negatívra rontotta az addigi stabilról, az ukrajnai beavatkozás nemzetközi szankciói által az orosz gazdaságra és az üzleti környezetre gyakorolt potenciális hatásokkal indokolva e döntést. A rontott kilátású, elsősorban nem pénzügyi szolgáltatást végző cégek között vannak olyan stratégiai jelentőségűek, mint a Gazprom földgázipari konglomerátum, a Lukoil olajcég és a Szuhoj repülőgép-ipari csoport polgári repülőgépgyártó részlege.