Átalakul a kormány: erősebb vagy gyengébb lesz Lázár János?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Átalakítja kormányát Orbán Viktor - jelentette be Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter. Két kabinet segíti ezentúl a döntés-előkészítést: egy gazdasági és egy politikai.


A minisztériumok és a miniszterelnök közé illeszkedik a két, újonnan létrehozandó kormánykabinet - mondta Lázár János a kormányinfón. A miniszter szerint a minisztériumok nem tagozódnak be a két új testületbe, ezek témákat dolgoznak fel, így hatáskörük több tárcára is kiterjedhet. Lázár szerint a kabinetek a döntések előkészítésében és meghozatalában segítik majd a kormányfő munkáját.

A kancelláriaminiszter szerint a kabinetek fogják egyeztetni adott témákban az eltérő álláspontokat, irányítják a szakmai- és társadalmi vitákat. Így nem kell minden egyes ügyben a kormányülést terhelni a döntés-előkészítés fázisaival, vagyis hatékonyabbá válik a kormányzati munka - mondta Lázár.


Nem lát rá az integrációra

A gazdasági kabinetet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, míg a stratégiai testületet Lázár irányítja majd - írja a Válasz.hu. Azt Lázár is megerősítette, hogy kap feladatot a testületek munkájában, konkrétumot azonban nem említett.

Amennyiben valóban Lázár lesz a politikai döntéseket előkészítő kabinet vezetője, azt jelentős politikai sikerként könyvelheti el, revánsot vehet Rogán Antalon. Rogánt tavaly októberben nevezte ki Orbán Viktor a miniszterelnöki kabinetet vezető miniszterré - ám sokáig úgy tűnt, ezzel Lázár fölöttese is lesz. Akkor Lázár lényegében a lemondásával fenyegetőzött, ha Rogánnal kell napi szinten együtt dolgoznia. Az új struktúrában azonban elképzelhető, hogy épp Lázár lesz az, aki utasíthatja Rogánt.

Lázár ezzel együtt nem lehet nyugodt: Orbán nem államtitkárt - vagyis a miniszter beosztottját -, hanem kormánybiztost nevezett ki a nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné helyére. A kormánybiztos közvetlenül a kormányfőnek felel, vagyis kikerült a kancellária alól a takarékszövetkezeti integráció ügye is. Nem biztos, hogy véletlenül, hisz a pénzintézeti összevonást eddig vezénylő Spéder Zoltán kegyvesztetté vált a miniszterelnök köreiben, Lázár pedig többször kijelentette: Spédert közeli barátjának tartja, aki harcol a saját igazáért.