Átadták a rendőrök a holokauszttagadó német szökvényt

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

Európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Magyarországon.


Átadta a magyar rendőrség a Sopronban elfogott 81 éves Horst Mahlert a német hatóságoknak – közölte az ORFK. Mahlert repülővel szállítják Budapestről Németországba. A Fővárosi Törvényszék múlt kedden döntött a férfi egyszerűsített eljárásban történő átadásáról. Mahlert május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányságon európai elfogatóparancs alapján. A német férfi ellen azért adtak ki elfogatóparancsot, hogy letöltse a holokauszttagadás és más bűncselekmények miatt kiszabott büntetéséből fennmaradó részt.

Mahler átadási letartóztatását május 17-én rendelte el a törvényszék. Arról is rendelkezett a bíróság, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a német igazságügyi hatóságot, kérve, hogy június 5-ig adjanak pontos tájékoztatást az európai elfogatóparancs teljes szövegéről, arról, hogy Mahler büntetését miért szakították korábban félbe, illetve mennyi időt kell még rács mögött töltenie.

A férfi állítólag a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorista csoport egykori alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett. Holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban 10 év börtönre ítélték, ezt azonban 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. Ez év elején azonban újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől.