Átadták a Libri irodalmi díjakat

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Libri irodalmi díj nyertese 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Bartis Attila A vége című regénye érdemelte ki. Az ünnepélyes díjátadót május 25-én rendezték – írja a Litera.hu.


A díjakra a szakmai zsűri és közönség szavazhatott. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kaptak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, melyet bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak.


A tavaly megjelent szép- és tényirodalmi művekből 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyve került a listára. A színes és változatos szép- és tényirodalmi könyvtermésből 2016 februárjában 60 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, amelynek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjat. Az így létrejött tízes listából a tavasz folyamán az öttagú zsűri és a közönség választotta ki azt a két könyvet, amely májusban első alkalommal kapta meg a nívós elismerést, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.


A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választotta ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  • Bartis Attila: A vége
  • Dragomán György: Oroszlánkórus
  • Esterházy Péter-Szüts Miklós: A bűnös
  • Forgách András: Élő kötet nem marad
  • Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
  • Rakovszky Zsuzsa: Fortepan
  • Réz Pál: Tények és Tanúk – Bokáig pezsgőben
  • Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra
  • Térey János: A legkisebb jégkorszak
  • Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok


A zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András és Károlyi Csaba voltak, a zsűri moderátori tisztét Vitray Tamás töltötte be.


Károlyi Csaba irodalomtörténész, a zsűri tagja szerint a tízes listán lévő könyvek közül többet a társadalmi hasznossága alapján is érdemes számon tartani. Például Nádasdy Ádám tárcái a magyar irodalomban először beszélnek ilyen barátságosan és szellemesen a melegekről, Forgách András könyve pedig nagyon egyenesen és tiszta hangon beszél a szeretett anya beszervezéséről, a Kádár-rendszer máig ható gazemberségeiről.Az a könyv pedig, amely a Libri irodalmi díjat most először megkapja, a múlt végtelenségéről és az emlékezés bizonytalanságáról beszél, azt kérdezi, megragadható-e, megőrizhető-e mindaz, ami valaha történt, egyfajta személyes hangú világ- és létösszegzésre vállalkozik. A fényképek emlékezete szóképek gazdagságát hívja elő, széppé válik a csúnya is, jónak tűnik az is, ami rossz volt, a zseniális versbeszéd életet lehel mindabba, ami elmúlt. Minderre csak jelentős költészet képes. Rakovszky Zsuzsa nagy költő.Fullajtár Andrea zsűritag szerint a kultúránknak, azon belül azoknak a művészeknek, akik ebből a díjból részesülnek, égető szüksége van az ilyen elismerésekre. A színésznő egy nap alatt olvasta el a közönségdíjas Bartis-regényt:

„Reggel nyolckor kezdtem, és este tízre elolvastam a hatszáz oldalas Bartis Attila-könyvet. Iszonyatosan vitt magával a történet, és ez az olvasás legnagyobb élménye” – olvasható a Litera.hu-n.

Mi itt írtunk a Bartis-könyvről.