Át nem vett levél is nyomorba dönthet

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Akár egy elszórt, át nem vett levél is elég ahhoz, hogy milliós adósságot kapjon valaki a nyakába. A közjegyzői fizetési meghagyás intézménye 2011 óta teszi tehermentesebbé a bíróságok munkáját, ám az egyszerűsített ügyintézés eredménye akár több ezer jogtalan követelés jogerőre emelkedése is lehet, aminek oka nagyrészt a figyelmetlenség.


Csip-csup ügyek – meg a többi követelés

Évente 400-500 ezer fizetési meghagyást küldenek ki a közjegyzők. A jogszabály szerint az egymillió forint alatti követeléseket – legyen szó akár cégek közti ügyletről, akár egy magánkölcsön visszafizetéséről – csak ilyen módon lehet behajtani, bírósági úton nem. Az egymillió forint feletti összeg esetében már lehetőség van arra is, hogy a felek pereskedésbe kezdjenek, 400 millió forint feletti értéknél azonban már csak a bírósági út járható.

A kibocsátott fizetési meghagyások 95 százaléka egymillió forint alatti értéket képvisel, ebből alapvetően levonható az a következtetés: helyes döntés volt az efféle csip-csup ügyektől tehermentesíteni a bíróságokat. Egy- és tízmillió forint értékű a követelések négy-öt százaléka, tízmillió forint felett pedig elvétve akad eljárás, fél százalékra tehető az arányuk a Magyar Közjegyzői Kamara tájékoztatása szerint.

Az eljárás célja az egyszerűsítés, és annak menetét valóban nem lehet már tovább kurtítani: a tartozást követelő nevében a közjegyző kiküld egy fizetési meghagyást. Ez elektronikus ügyintézés mellett három nap múlva bekövetkezik. Azt kézhez véve az adósnak 15 napja van jelezni, ha neki nem tetszik valami – sokallja az összeget, esetleg vitatja az egész követelés jogosságát.


De hát én nem is tudtam

Ha nem jelentkezik, hivatalosan nem él ellentmondással, akkor a követelés automatikusan jogerőre emelkedik - az egész eljárás tehát akár 20 napon belül is végigmehet. Ha az adós nem fizet, megindul a végrehajtás – egy parkolási bírságot, gyerektartást egyszerűen inkasszóval elintézik a végrehajtók, a nagyobb értékű tartozásnál már autót, ingó vagyontárgyat is lefoglalhatnak, szélsőséges esetben az ingatlanvagyont is dobra verhetik.

Az adós trükközéseinek kivédésére – pl. nem hajlandó átvenni a levelet – az eljárás a kézbesítési vélelem beálltával folytatódik. Ez azt jelenti, hogy ha kétszeri kiküldésre sem jön semmi reakció, akkor a levelet akkor is kézbesítettnek tekinti a közjegyző, ha azt nem is vették át. Hasonló eljárást alkalmaz az adóhatóság is, hogy ne lehessen felesleges időhúzással élni. Kiküldtük többször, szerintünk biztos tudsz róla, pont. Ilyen esetben elvétve van lehetőség a jogorvoslatra: tipikusan ilyen, ha a címzett nem lakik már a kézbesítési címen, így a levelet nem tudta átvenni, vagy azt nem adták át neki. Ez esetben a kézbesítési vélelem megdöntésére kell hivatkozni.

Arról nem vezet statisztikát a kamara, hogy hány százalékban áll be a kézbesítési vélelem, hányan nem vették át a leveleket, illetve hányan éltek a kézbesítési vélelem megdöntésének lehetőségével. Alapból senki sem gondolja, hogy a közjegyzői kamara bármit is akarna tőle, így nem is foglalkoznak sokan az ilyen levelekkel. Vagy kibontják, de nem tudják, mit kell tenniük, és kicsúsznak a 15 napos határidőből, amíg ellentmondással élhetnek a követeléssel kapcsolatban. Utóbbi baj, hiszen erre nincs jogorvoslat.

Riasztóan kis arányban mondanak ellent a követeléseknek: tavaly a 463 ezer fizetési meghagyás közül mindössze 35 ezer esetében éltek az ellentmondással. És ez nem azt jelenti, hogy a kibocsátott 463 ezer fizetési meghagyásból 428 ezer bombabiztosan megállt, és az adósok elismerték a követelést. Az emberek egyszerűen nem képesek, nem akarnak belemenni a vitába, illetve fogalmuk sincs, hogy megindult ellenük az eljárás. Ez esetben a következő, amit tapasztalnak, hogy egy végrehajtó leemelt a számlájukról valamekkora összeget. Utána már hiába futnak fűhöz-fához – hiábavaló.


A kegyetlen vak tyúk

Pont az alacsony ellentmondási arány miatt sokan vak tyúk is talál szemet alapon kérnek fizetési meghagyást – mondták a VS.hu-nak háttérben nyilatkozó ügyvédek. Ez abban is megmutatkozik, hogy az ellentmondás benyújtását követően a tartozást követelő sok esetben nem tesz további lépéseket. Pedig ha a követelése valós, megalapozott lenne, akkor azt a bíróságon mindenképp érvényesíthetné. Ha ezt mégsem teszi, akkor az a követelés talán nem is volt teljesen jogos. Fontos leszögezni, hogy a közjegyzőnek nem feladata egy-egy ilyen ügyben vizsgálni a követelés jogosságát. Ha van valamilyen jogalap, az már elég. Ilyen lehet tipikusan a szállítói követelés, parkolási bírság, elmaradt gyerektartás, de akár a rejtélyes „szerződésen kívüli károkozás” is. Hogy ez tényleg megáll-e, annak megállapítása már nem a közjegyző feladata, erre való az ellentmondás.

Még egy olyan nagy cég is, mint a BKK, élt ezzel a lehetőséggel, amikor elévült bírságot próbált beszedni utasoktól 2015-ben. Aki ellentmondással élt, annak nem kellett fizetnie, mert a BKK nem vitte bíróságra az ügyet, hanem elállt a követeléstől, aki viszont fizetett, az utólag már nem követelheti a jogtalanul beszedett összeget. Azt kell látni, hogy egy jogban járatlan magánszemély meg sem érti teljesen, mit is kapott – magyarázzák ügyvédeink. Ráadásul minél magasabb az összeg, ne adj' isten, felmerül az ingó vagyontárgyak lefoglalása, az ingatlanok végrehajtás alá vonása, az emberek annál inkább kétségbe esnek. S ha valakin egy hatóság, egy vállalat követel a magánszemély számára irreálisan magas összeget – a BKK beszedett rekordbírsága tavaly 960 ezer forint volt a vállalat saját beszámolója szerint –, akkor az ember hajlamos feladni.

Van egy pont, amikor képtelenek az emberek tovább pereskedni, abban a tudatban élni mindennapjaikat, hogy életüket bedöntő összeget követelnek rajtuk. Bár a követelések 95 százaléka egymillió forint alatti, egy átlagos háztartás számára – 167 ezer forint nettó átlagbért figyelembe véve – akár néhány százezer forint követelés is erőn felüli. Egy cég számára is megterhelő egy nagyobb összegű tartozás, ám egy társaság működése sokkal rugalmasabb.


Vedd át a leveleket!

A fizetési meghagyásos ügyekben az az első számú tanács, hogy a közjegyzői kamarától kapott leveleket mindenképpen át kell venni. Nem segít ugyanis, ha figyelmen kívül hagyják az információt, az ügy mindentől függetlenül tovább fog menni. S ha már átvette az adós a levelet, éljen az ellentmondás jogával, ha bármilyen módon vitathatónak érzi a követelést.

A levél átvétele és az ellentmondás meggondolása azért is nagyon fontos, mert ha figyelmetlenség miatt végiggurul egy ügy, akkor nemcsak a tartozást kell kifizetni, hanem a végrehajtó költségét is. És ez egyáltalán nem elhanyagolható. Egy szimpla parkolási bírság, amely az esetek többségében nem éri el a 20 ezer forintot, mire végigfut a végrehajtón, akár a többszörösére is nőhet. Nem példa nélküli, hogy a 18 ezres bírság az ügy végére 90 ezer forint kiadást jelentett a feledékeny autósnak. Az adatok szerint tavaly a 463 ezer fizetési meghagyás közül 366 ezer került végül a végrehajtókhoz. Ki tudja, mennyi volt ebből a figyelmetlenség miatt végigment ügy.