Át kell állni a később kapott fizetésekre

-

Az Index arról írt, az állami szférában dolgozók közül megint nem kapta meg mindenki időben a fizetését. A Magyar Államkincstár kivizsgálja a panaszokat - ígérte a kincstár elnöke, Dancsó József.


Az Index szombaton azt írta, úgy tudják, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig sok az olyan közalkalmazott, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

Dancsó József elnök az MTI-nek azt mondta, csak azokkal a panaszokkal tudnak érdemben foglalkozni, amelyekről tudnak. A múlt hónapban 99, most 4 problémás kifizetésről szereztek tudomást. A Magyar Államkincstár csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállalónak végzi a bérszámfejtését már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, az úgynevezett Központosított Illetményszámfejtési Rendszerre tértek át, amely novembertől országosan működik. Bár az elnök szerint a rendszer kevesebb hibával dolgozik, a váltáskor sokan késve kapták meg a fizetésüket.

Dancsó szerint az átállás során az egyik legnagyobb nehézséget egyfajta szokásjog jelentette, amely szerint a munkavállalók adott hónap első vagy második napján megkapták az illetményüket, miközben a törvény azt írja elő, hogy ötödikéig, illetve tizedikéig kell kézhez kapni a járandóságaikat.


Ez sokak számára újdonság volt, amit meg kell szokni, át kell állni.