Át kell állítani az automatákat

Forrás: MNB

-

Még egy hétig használhatók a régi bankjegyek.


A Magyar Nemzeti Bank felhívta minden parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét arra, hogy alkalmassá kell tenni a berendezéseket az új bankjegyek elfogadására.

A régi 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel csak július 31-ig lehet fizetni. Augusztus 1-től már csak az idén márciusban megjelent, megújított barna 2000 és sárga 5000 forintos bankjegyek használhatók a készpénzes vásárlásoknál.

A július 31-ig még be nem cserélt régi bankjegyek minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

A megújított 2000 és 5000 forintos bankjegyek a kibocsátásuk óta jelentős arányban terjedtek el a készpénzforgalomban. Július 15-ig a 2000 forintos bankjegyeknek már több mint 70 százaléka, az 5000 forintos bankjegyeknek pedig 80 százaléka újakra cserélődött.

A bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.