Aszad további vérontást ígér Szíriában

Fotó: AFP/SANA / AFP/SANA

-

Az elnök szerint megbukott a szíriai békefolyamat, így az oroszokkal együtt újra offenzívába lendülnek a felkelők ellen. Bassár el-Aszad a damaszkuszi parlamentben tartott beszédében megígérte: addig nem lesz vége a vérontásnak, amíg vissza nem szerzi a hatalmat az ország egész területe fölött.


Aszad kemény szavai is erősítik az utóbbi napokban felröppent híreket, miszerint Oroszország újra növelné katonai jelenlétét az immár öt éve tartó szíriai polgárháborúban. Mindezt alig három hónappal azután, hogy Putyin is beállt az Egyesült Államok által indítványozott tűzszünet-kezdeményezés mögé, és azt ígérte, csapatai nagy részét kivonja Szíriából. A múlt héten állítólag már fokozódott is az orosz légicsapások intenzitása. Aszad szerint a szír kormány és orosz szövetségese készen áll az offenzívára, melynek első nagy lépését Aleppo visszafoglalása jelentheti.


Aszad és szövetségese, Putyin„Egyetlen esélyünk a győzelem, ha azt akarjuk, hogy Szíria fennmaradjon” – mondta Aszad, aki szerint a béketárgyalások azért buktak el, mert a nyugati országok képtelenek voltak megegyezni arról, hogy ő hatalomban maradhat-e. Beszédében kitért Erdoganra is: megismételte vádjait, miszerint a török elnök „a legitim szír kormány” ellen lázadó terroristákat támogatja.