Assange mellé áll az ENSZ

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA

-

Törvénytelenül kényszerült Julian Assange az ecuadori nagykövetség falai közé az ügyét vizsgáló ENSZ-bizottság szerint – értesült meg nem nevezett forrásokból a BBC.


A BBC úgy tudja, hogy az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja (Working Group on Arbitrary Detention) Assange mellett fog ítélni pénteken. Csütörtökön korábban a Wikileaks alapítója egy tweet-bejegyzésében közölte, hogy ha viszont az ENSZ nem az ő javára dönt, akkor átadja magát a brit rendőrségnek, és az Ecuador londoni nagykövetségének védelmét élvező Assange engedi, hogy letartóztassák.Az ausztráliai állampolgárságú, 44 éves férfi portálja csaknem 400 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg és tett közzé médiapartnerei segítségével; számos olyan tényt hozva nyilvánosságra, amely miatt az Egyesült Államoknak utólag bocsánatot kellett kérnie szövetségeseitől. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem egy szexuális bűncselekmény gyanújával körözik őt, két egykori munkatársnőjének feljelentése nyomán. A bűnösségét tagadó alapítót a svéd nemzetközi körözés alapján 2010 decemberében őrizetbe vették Nagy-Britanniában, és az első fokon eljáró londoni bíróság 2011 februárban jóváhagyta kiadatását. 2012 nyarán azonban Assange Ecuador londoni nagykövetségén kért és kapott politikai menedékjogot, és azóta nem tette ki onnan a lábát.

Assange maga folyamodott a szóban forgó ENSZ-munkacsoporthoz azzal a kéréssel, hogy döntsön arról: önkényes fogva tartásnak minősül-e az, hogy több mint három éve az ecuadori nagykövetség falai között kénytelen élni. Az ausztráliai férfi szerint azáltal, hogy a képviseletről a lábát sem teheti ki, alapvető szabadságjogaitól van megfosztva, többek között nem jut napfényhez és friss levegőhöz, valamint megfelelő orvosi ellátáshoz sem.Bármit is mond az ENSZ, a britek le fogják tartóztatni

Ugyanakkor a brit rendőrség közölte csütörtökön, hogy le fogják tartóztatni a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítóját, ha elhagyja Ecuador londoni nagykövetségét. „A letartóztatási parancs továbbra is érvényben van. Ha (Assange) elhagyja a nagykövetséget, mindent elkövetünk majd a letartóztatása érdekében" - közölte a brit rendőrség.


Assange azonban arra számít, hogy ha neki adnak igazat Nagy-Britanniával és Svédországgal szemben, és kiderül az országokról, hogy törvénytelenül jártak el ellene, akkor azonnal visszakapja útlevelét és megszűnnek az őrizetbe vételére tett kísérletek. A BBC azonban megjegyzi, hogy az ENSZ döntésének nincs formális következménye a két ország hatóságainak lépéseire.