Ásotthalom a legfelkapottabb téma a BBC-nél

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A határ menti faluról, Ásotthalomról szóló cikk lett ma a legolvasottabb a BBC oldalán. A muszlim jelképeket tiltó és a multikulturális értékeket ellenző polgármester felkeltette az emberek figyelmét.


Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere nemrég a BBC újságíróját látta vendégül. Tavaly betiltotta a faluban a muszlim jelképek viselését, és ez a téma sok ember érdeklődését felkeltette. Ásotthalomról egy tizenkét perces riport is készült, melyben a rendeleten kívül más kérdések is szóba kerülnek.

A polgármester 24 órás határőrizetet biztosított Ásotthalom Szerbiával határos szakaszán. Azt reméli, ez a faluba vonzza az olyan nyugat-európaiakat, akiknek elegük van a multikulturalizmusból. Egy nemzetközi keresztény szervezet Facebook-oldalán még meg is hirdettek néhány ásotthalmi házat külföldiek számára. Ezt a szervezetet a Brit Nemzeti Párt tagjai alapították, akik személyesen is ismerik Toroczkait, jártak is már többször Ásotthalmon.


Ha Nyugaton minden rosszra fordul, Magyarországra fogunk költözni!

– mondta Nick Griffin volt pártelnök egy budapesti interjúban. Facebook-oldalán is közzétette ásotthalmi utazását.

A polgármester briteket is szívesen látna a faluban, és azt mondta, felkészültek keresztény, európai emberek befogadására, de fontosnak tartja a hagyományőrzést.


Európa maradjon az európaiaké, Ázsia az ázsiaiaké, Afrika pedig az afrikaiaké. Ez ilyen egyszerű

– jelentette ki Toroczkai László.

Az angol riporternek ásotthalmi lakosok is nyilatkoztak. Egy nő ijesztőnek találta a bevándorlók tömeges átvonulását a falun, főleg, mikor a kisgyerekeivel maradt otthon. Ásotthalom két muszlim lakosa nem nyilatkozott, de mások azt mondták róluk, hogy ők beilleszkedtek a közösségbe. „Nem provokálnak senkit,


még a kendőt sem viselik. Nem zavarják az embereket, mi jól kijövünk velük

– mondta az egyik falubeli.

Ásotthalom közel fekszik a szerb határhoz, 2015 szeptemberében napi tízezer ember is megfordult a faluban vagy annak külterületén. A polgármester egy évvel a bevándorlási hullám tetőzése után döntött úgy, hogy egy rendelettel megszünteti a multikulturális értékeket a faluban, és korlátozásokat vezetett be a muszlimok és a melegek számára. A rendelet nemcsak jogilag vitatható, de azért is érdekes, mert mindössze két muszlim él a négyezer fős településen. A kormány február közepén tervez állást foglalni az ügyben.