Asimov törvényeit tárgyalhatja az ENSZ

Fotó: AFP / TORU YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA

-

A gyilkos robotok hasznáról és káráról vitáznak a téma szakértői az ENSZ-ben.


A hagyományos harcászati eszközök korlátozásáról szóló ENSZ-egyezmény jövő héten megrendezésre kerülő  újratárgyalása során a gyilkos robotok hasznáról és káráról is vitáznak majd a szakértők Genfben. A genfi egyezmény 1980-as kiegészítéseként született megállapodás – amely korlátozza többek között a robbanó- és taposóaknák, tűz- és gyújtóbombák, repeszgránátok, valamint lézerfegyverek háborús használatát – most egy újabb, mégpedig a robotokra vonatkozó korlátozó kiegészítéssel is bővülhet. Az emberi élet kioltására alkalmas, önműködő szerkezetekről, magyarul gyilkos robotokról most először tárgyal majd az ENSZ. Az egyeztetések során nem érintik majd a drónok használatának kérdését, hiszen azok egyelőre még emberi irányítással működnek, míg a napirenden lévő robotok minden külső beavatkozás nélkül is képesek ellátni feladatukat. Az ellenséges célpont azonosítására és likvidálására külső emberi beavatkozás nélkül képes robotok éles alkalmazásáról egyelőre nem tudunk, de vélhetően nem sokat kell várni az első bevetésükig. - - A konferencián a robotika két szaktekintélye, Ronald Arkin és Noel Sharkey is részt vesznek. Arkin szerint a robotok alkalmazásával az emberáldozatok száma jelentősen csökkenthető a háborús konfliktusokban, ráadásul sokkal nagyobb fegyelmet tanúsíthatnak a beavatkozások során. Atkin szerint egy jól programozott robot éles helyzetben sokkal kevesebb alkalommal lépne támadólag, mint a mellette harcoló ember, aki esetenként akkor is meghúzza a ravaszt, ha az elkerülhető volna. A professzor mindezek ellenére egyelőre elhamarkodott lépésnek tartaná a robotok bevetését, ezért ideiglenes moratóriumot kér a használatukra. Kollégájával ellentétben Noel Sharkey a robotok háborús bevetésének teljes tiltása mellett tört korábban is lándzsát, és várhatóan a genfi találkozó során is emellett fog érvelni. Az ENSZ által a vita kiindulópontjaként összeállított jelentés szerint jó okunk van feltételezni, hogy az államok többek között az önműködő halálos robotokat is segítségül fogják hívni az emberi célpontok ellen indított célzott támadások végrehajtása során. Az ENSZ-jelentés példaként hozza az Egyesült Államok terrorellenes akciói során bevetett távirányítású drónokat, és hangsúlyozza, hogy a robotokat nem lenne szabad olyan hatalommal felruházni, hogy képesek legyenek az emberek élete és halála felett dönteni. - -


A washingtoni védelmi minisztérium friss stratégiai jelentése szerint az Egyesült Államok hadi műveleteiben egyre nagyobb szerepet fognak játszani az ember nélküli rendszerek. A robotok és drónok a következő két és fél évtizedben „létfontosságúak lesznek az amerikai hadsereg sikeressége szempontjából”. „Az előző évtized során fejlődött az ember nélküli rendszerek minősége és jellege, és képességeiket már használjuk a hadviselésben. Az ember nélküli rendszerek méretükben, fejlettségükben és költségeiket tekintve már felveszik a versenyt a hagyományos, ember által működtetett rendszerekkel” – olvasható a 168 oldalas jelentésben.

Robotokkal háborúzni nem, de szexelni mégis szeretnénk

Egy felmérés szerint bár a britek harmada még mindig fél a robotoktól, az életük egyre több területén mégis el tudnák képzelni, hogy robotokkal éljenek együtt – számol be a The Guardian brit napilap. A legtöbben attól félnek, hogy a robotok elveszik az állásukat, vagy éppen veszélyt jelentenek majd az emberiség számára. A felmérés apropója egyébként a szigetországban bemutatásra kerülő új tévésorozat, az Almost Human, amely egy android rendőrről szól. A robotok jelentette fenyegetés ellenére a kétezer válaszadó több mint negyede szerint a robotok akár emberi érzelmekre is képesek lehetnek a jövőben, 42 százalékuk szerint pedig akár a tanárok helyét is átvehetik az iskolákban. Tizenegy százalékuk tudna szeretni egy a Mesterséges intelligencia című film robotgyerekéhez, Davidhez hasonló kisfiút, majdnem 20 százalékuk pedig együtt tudna élni egy robotkutyával vagy robotmacskával is. Ami a legmeglepőbb, hogy a megkérdezett britek 17 százaléka azt is el tudná képzelni, hogy egy robottal szexeljen a jövőben – bár 41 százalékuk beismeri, hogy ez azért elég furcsa.

- - A Boston Dynamics’ által kifejlesztett, Cheetah névre keresztelt robot a világ leggyorsabb emberét is maga mögé utasítja, több mint 45 km/h-s sebességet tud elérni sík terepen.