Árvízkörkép: kenust mentettek a Hernádból, Győrben parkolót zárnak le

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Győrben parkolót zárnak le, a Hernád mentén egy lett kajakost mentettek ki, Bükön pedig a belvíz okozott gondot.


Győr: lezárnak egy parkolót

A Rába várható áradása miatt lezárnak egy ingyenes parkolót Győr belvárosában, közel ahhoz a helyhez, ahol a folyó a Mosoni-Dunába torkollik – közölte a kisalföldi megyeszékhely városüzemeltetési társasága szombaton honlapján. A Győr-Szol Zrt. közlése szerint szombat délután négy órától nem használható a Petőfi híd alatti ingyenes parkoló, mivel az előrejelzések szerint a folyó vasárnap reggel kiléphet medréből. Hozzátették: az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatokat követően a Győr-Szol Zrt. a parkolót ismét megnyitja. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) kevéssel korábban kiadott helyzetjelentése szerint Győrnél a Rábán 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számolnak. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.


Zsujta: kenust mentettek a Hernádból

Egy lett állampolgárságú kenust mentettek ki a megáradt Hernádból a rendőrök és a katasztrófavédelem emberei Zsujta térségében szombaton – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Gaskó Bertalan az esetet ismertetve elmondta: egy oroszul beszélő férfi hívta a 112-es segélyhívót. A férfi közölte: kenus túrájának egyik pihenőjeként péntek este a Hernád partján, Zsujtánál sátorozott le, de szombat reggelre olyan hirtelen megáradt a folyó, hogy a víz teljesen körbevette, az erős sodrás miatt pedig már nem tud kimenekülni. A rendőrök és az esethez szintén riasztott katasztrófavédelmi igazgatóság emberei a település határában, az ártéren, egy szalmakazal tetején épségben megtalálták a 46 éves lett férfit.


-


Bük: belvíz miatti kilakoltatás

Belvíz miatt tíz embernek kellett elhagynia otthonát szombat délelőtt a Vas megyei Bük településen, mert a Rákóczi utcában álló házuk udvarán nagy mennyiségű víz gyülemlett fel – közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Korábban arról tájékoztattak, hogy egy 80 éves férfi kért segítséget a katasztrófavédelemtől, mert a házának udvarán álló víztől nem tudja elhagyni lakását. Az idős embert a csepregi tűzoltók menekítették ki ingatlanából. A közlemény szerint mindazoknak, akiknek ideiglenesen el kellett hagyniuk az otthonukat, Bük város önkormányzata biztosít szállást a településen. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a szombatra virradó éjszaka 120 önkéntes tűzoltó és helyi lakos dolgozott Kőszegen is a Gyöngyös patak áradása miatt, három helyszínen töltöttek homokzsákokat, építettek nyúlgátat. Közlése szerint a víz egy szakaszon a 87-es főutat is elérte, ezért azt szintén nyúlgát építésével védik. Az éjszaka a Hatházaknál, a Rétvölgyi utcában és a 87-es főút mentén párhuzamosan zajlott a védekezés, a lakóházak védelmében a Borostyánkő utcában egy utat is átvágtak, mezőgazdasági területre vezették a vizet. Hozzáfűzte: a 87-es főúton a  védett szakaszon sebességkorlátozás mellett haladhat a forgalom. A belvízveszélyről és a viharok okozta károkról korábban itt írtunk.


-


Több magyarországi folyón is árhullámok várhatók, minden előrejelzés azt mutatja, hogy nagy erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Budapesten újságíróknak. Kiemelte: több helyszínen folytatnak intenzív védekezést. Az éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást. Szombaton a Hernádon harmadfokúra emelték az árvízi készültséget, és kiemelt figyelmet fordítanak a Mura térségére is. A Sajón, a Bodrogon és a Bódván szintén árhullámokra számítanak.