Árvíz öntötte el a világ egyik legszárazabb helyét

Fotó: MTI/MTVA / Felipe Trueba

-

A chilei Atacama sivatag nagyon száraz hely: évi 3 mm csapadékkal 500-szor szárazabb, mint a sokat sejtető nevű kaliforniai Halál-völgy. Bár gyakori, hogy évtizedekig nem esik egy csepp eső sem, most két hatalmas vihar is telibe kapta a sivatagot – a keletkező árvízben két ember meghalt és legkevesebb huszonnégyen eltűntek.


Utakat vágott el, áramszünetet okozott és több települést veszélybe sodort a szokatlanul heves esőzés, amely áradást okozott az általában csontszáraz sivatagban. A kormány szükségállapotot rendelt el, és a térségben a katonaság vette át az irányítást. Michelle Bachelet elnök az árvíz sújtotta területekre utazott, hogy első kézből tájékozódjon a mentés fejleményeiről.Kedd óta tomboló viharok akkora mennyiségű esővizet zúdítottak a sivatagra, ami folytán a Copiapó folyó kiöntött medréből. A folyó menti településeket ki kellett üríteni földcsuszamlás lehetősége miatt. Sok helyi lakost helikopterekkel mentettek ki a katasztrófa sújtotta területről, de voltak, akik nem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat.

Rodrigo Penailillo belügyminiszter elmondta, hogy a szükségállapotot azért rendelték el, hogy felgyorsítsák a mentéshez szükséges források, eszközök beszerzését.