Árvíz: ezt most megúsztuk

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Tovább csökkent a veszély: már csak 164 kilométeren van árvízvédelmi készültség, csaknem 100 kilométeren harmadfokú, így a Lajtán és a Hernád több szakaszán. Budapesten 5 és fél méteren tetőzik ma a Duna, vagyis majdnem egy méterrel alacsonyabban, mint az alsó rakpartok szintje.


Azonban Mosonmagyaróvár árvízvédelmi biztonságát jelentős árvíz esetén csak szükségtározással lehet megoldani úgy, hogy a többlet-vízhozamot a kijelölt mezőgazdasági területekre vezetik ki a vízügyi szakemberek. Az elöntött területeken azonban jelentős károkra kell számítani. Erre utoljára 2009-ben volt szükség.
A vízügyi szolgálat felkészült az árvíz töltések közötti levezetésére, ám ha nincs más megoldás, akkor biztosítottak a szükségtározás, a víz biztonságos kivezetésének feltételei is. Most jó esély van rá, hogy a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül is biztosítható Mosonmagyaróvár biztonsága, így pedig elkerülhetők a mezőgazdasági károk.
A helyi vízügyi igazgatóság saját dolgozói mellé a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját is kirendelték. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal erősítéseket építettek ki, és stabilizálták a töltéskoronákat a kritikus szakaszokon.


Szerbia sokkal rosszabbul járt

Egy helyen áttörte a gátat, több települést pedig hasonlóval fenyeget a Száva Szerbiában. Az árvíznek eddig húsz halálos áldozata van. Összefoglalónkat itt olvashatják. Az ár elől kitelepített lakók Obrenovacban Az ár elől kitelepített lakók Obrenovacban