Áru nélkül kereskedett az interneten a csaló

Fotó: Cultura Creative / Rafe Swan

-

Összesen hétmillió forintot csalt ki áldozataitól.


Üzletszerűen elkövetett csalások miatt emeltek vádat Nagykanizsán egy férfi ellen, aki több tucatnyi álnevet használva több millió forint kárt okozott 120 embernek, akiket internetes hirdetési oldalakon, nem létező műszaki cikkek eladásával csapott be – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Pirger Csaba szerint a vádlott 2013 októberétől 2016 augusztusáig több internetes hirdetési portálon kínált eladásra mobiltelefonokat, számítógépeket, számítógépes játékokat, motoros fűkaszákat, láncfűrészeket, ezek azonban soha nem voltak a birtokában. A törvényes jövedelemmel egyébként nem rendelkező férfi több tucatnyi álnevet és hamis lakhelyet tüntetett fel a hirdetésekben, s a sorozatos bűncselekményekből származó pénzekből biztosította a megélhetését.

Az áldozataitól kicsalt pénzt a féltestvére, két barátnője vagy az édesanyja bankszámlájára utaltatta, de ők nem tudták, hogy a beérkező összegek bűncselekményekből származnak. A vádlott 2014 nyarától postai utalással, a saját nevére kérte a kiszedett összegeket.

A vádlott összesen közel hétmillió forintos kárt okozott a becsapott vevőknek, csupán egyetlen vásárló volt, aki gyanút fogott és az elküldött pénzt még vissza tudta utaltatni a postával.

Az ügyészség 120 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás és egy csalási kísérlet miatt emelt vádat a különös visszaesőnek számító férfi ellen.