Artur Mas: Katalónia még nem áll készen a valódi függetlenségre

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alejandro Garcia

-

Az előző elnök elismerte: a katalán vezetők között vita van arról, hogy eljött-e az ideje a független Katalónia kikiáltásának.


Még nem áll készen a valódi függetlenségre az autonóm Katalónia - ezt mondta Artur Mas, aki 2010 és 2015 között volt Katalónia elnöke. A múlt vasárnapi népszavazáson elnyerték a jogot a függetlenné váláshoz, de a katalán vezetők még vitáznak, vajon tényleg itt van-e az ideje kikiáltani Katalóniát, mint független államot.
Mas szerint nem rendelkeznek mindennel a független országgá váláshoz.


Hiányzik a területi ellenőrzés, az igazságügyi rendszer, illetve az adókat is nehézkesen tudnák beszedni.

Egyszer már megpróbálta

Mas elnöksége idején Katalónia még szélesebb körű autonómiájáért küzdött, ő kezdte el szorgalmazni a népszavazást is. Többek között ennek is köszönhette, hogy 2012-ben egy előrehozott katalán parlamenti választáson is őt választották elnöknek. 2014. november 9-én ,,alternatív referendum" néven meg is tartották a népszavazást, de csak 35 százalékos volt a részvételi arány, túlnyomó részük - 1,8 milió ember - támogatta a függetlenséget. A mostanihoz hasonlóan Madrid azt az eredményt sem fogadta el, sőt, alkotmányellenesnek minősítette a kísérletet.