Arról szavaznak Svájcban, kapjon-e mindenki havi 700 ezret

Fotó: Svájci Nemzeti Bank

-

Népszavazás kezdődött Svájcban vasárnap. Egyebek között arról határoznak, hogy minden egyes állampolgár kapjon-e havi 2500 svájci frank feltétel nélküli alapjövedelmet.


A svájci népszavazási kezdeményezés szerint a felnőttek 2500 svájci frankos (mintegy hétszázezer forint), a gyerekek 625 frankos ellátmányban (158,2 ezer forint) részesülnének havonta.

Annak ellenére, hogy az indítvány vonzónak tűnik, a svájciak többsége várhatóan elutasítja azt. A kormány is azt javasolta, hogy az emberek mondjanak nemet rá.

A kezdeményezést elutasítók szerint a feltétel nélküli alapjövedelem miatt emelni kellene az adókat, hogy az ehhez szükséges mintegy 200 milliárd frankot előteremtsék. Emellett veszélybe kerülne a társadalombiztosítás jelenlegi rendszere, az alacsonyabb jövedelműek körében gyengülne a munkára késztető motiváció.

A Svájcban május közepén a rádió és a tévé által elvégzett közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, hogy az emberek 26 százaléka szavazna igennel a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére, míg 71 százaléka ellene voksolna.


Gazdag ország


A vasárnapi népszavazáson öt kérdésre várnak választ a lakosságtól. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése mellett egyebek között a menekültügyi törvény módosításáról is szavaznak. Ez utóbbi kérdésben gyorsítanák a menekülti státus megadásának eljárását. Ugyancsak egy májusi felmérés szerint a módosítást az emberek 60 százaléka támogatja, annak ellenére, hogy az alpesi országban a befolyásos konzervatív beállítottságú néppártok fellépnek a menekültek befogadásának korlátázása érdekében.

Svájcot sokan a világ egyetlen közvetlen demokráciájának tekintik, ahol a lakosság évente többször népszavazáson hoz döntést egy-egy konkrét kérdésről.