Árpa Attila csinált egy filmet a jobbikosoknak

Forrás: InterCom

-

Mi lesz annak a következménye, hogy az Argo 2-ben azzal a karakterrel együtt nevetünk a legtöbbet, aki egy Nagy-Magyarország-pólót hord? Kritika.


Amikor Árpa Attila médiaszemélyiség, az Argo-filmek rendezője hétfőn bemutatta a sajtó képviselőinek új filmjét, tartott egy kis felmérést: hányan látták az első részt, kinek tetszett, kinek nem stb. Azoknak, akiknek nem tetszett, azt javasolta, hogy akár át is mehetnek a másik terembe, épp kezdődik a Hamupipőke. Ez egy bevett érvelési technika, gyakran alkalmazzák, „ha nem tetszik a Tankcsapda, hallgass Padödőt”. A másik hasonló az szokott lenni, hogy „ha nem tetszik, csinálj jobbat”. Valószínűleg Árpa csak viccelt, vagy csak előre védekezési pozíciót vett fel, de igazából nagyon pontosan rátapintott a lényegre. A Hamupipőkéről amúgy itt írtunk.

Ugyanis Árpát, ahogy ő maga mondta ugyanott, nem érdekli a kritika, csak az, hogy a nap végén sok legyen a lóvé. Azaz, hogy sokan nézzék az új filmjét. Ezzel az égvilágon semmi probléma nincs, de hadd ne dicsérjek meg önmagában azért valakit, mert őszinte. Az Argo 2 közönségfilm, ez így van jól, nem a kritikusoknak készült (értelmes alkotó nem a kritikusoknak alkot, akármi is a célja), feltehetően sokan is fogják nézni. És pont annyira összetett a világképe, hogy az a Tankcsapda és a Padödő kettősségével teljesen jól le is írható.

Árpa Attila azonban ravaszabb és opportunistább, mint azt egy naiv, csak szórakozni akaró, moziba látogató magyar állampolgár gondolná.Tíz év telt az Argo első része óta, én bevallom, csak egy nappal a második rész megtekintése előtt néztem meg, kölcsönadta egy barátom műsoros kazettán. Nem valami jó film, már akkor is elavult lehetett, amikor készült, kevés pénz volt rá, viszont szuperdivatosnak és korszerűnek akart kinézni, de épp olyan, mintha egy modern tévéjátékot ötvöztek volna egy RTL Klub-os hétvégi műsorelőzetessel és egy Bagi–Nacsa-humorműsorral. Érződik, hogy úgy készült, hogy „ez majd kultuszfilm lesz”. Ha nem lesz, azt csinálunk belőle, tiszta erőből, teszünk bele jó sok bazmeget, azon szeret röhögni a magyar. Bazmeg gecó! Csináljunk egy véres Üvegtigrist!

Csak sajnos az Argo nem volt vicces, és az egyik legjobb szöveg ez volt benne: „Keresd meg a legrövidebb utat Gyulára!” Na jó, az is vicces volt, amikor Tyson lefejelte a kocsi ajtaját.


Kulka János japán gengszterekkel


Az Argo 2, már most lelövöm a poént, objektíve, technikai szempontból jobb az első résznél, de filmnek így is vacak. Az a fajta folytatás, amely ugyanazt a felépítést követi, mint az első rész (itt is „kincset” keresnek; ez is egy angol nyelven forgatott külföldi betöréssel kezdődik; itt is van egy szemüveges, ősz hajú, értelmiségi karakter, jelenetek ismétlődnek meg az első részből stb.), csak minden hatványozva van. Ebben a filmben már a Filmalap is benne volt, de azért ez is egy kereskedelmi tévé képernyőjére illik a leginkább. Az akciók összeszedettebbek, sokkal kevésbé ügyetlenül vannak megrendezve, az elején az autós üldözés a cigány gengszterekkel kifejezetten jól sikerült, vagy mondjuk inkább, hogy eléri a szintet, amikor nem azt figyeljük, hogy ez mi akar lenni, hanem az is, és van pár relatíve vicces szöveg és szituáció is. Például, amikor Kulka János az árnyékból előlépve, János nindzsaként elmondja egy japán felhőkarcoló tárgyalótermében az üzletembereknek, hogy a floppyt, nem is gondolták volna, a magyarok találták fel igazából. Azért halálra nem röhögtük magunkat.


Bicskey Lukács és Kovács Lajos


A történet tehát az, hogy meg kell szerezni a világ első floppylemezét, illetve a rajta lévő fontos információt, amely hát éppen Magyarországon van. Közben Balog Tibi (Kovács Lajos) kiszabadul a börtönből, a szereplők visszatérnek az első részből, suttyóbbak, mint valaha, haha, képbe kerül egy bosszúszomjas cigány báró bandája is (hegedülnek, és nagyokat mulatnak, és lövöldöznek!), csúcsfokozaton pörög a dili. Annyit elárulok, hogy a végén a szlovák hadsereg, egy második világháborús tankon hegedülve géppuskázó cigánybanda és a kardozó Kulka János néz egymással farkasszemet Párkányban! Irány a mozi!

De nem tudjuk nem észrevenni, hogy Tyson (Kiss József), a film helyzetkomikumainak egyik központi forrása, aki már az első részben is egy bomberes szkinhednek volt öltöztetve, most mindvégig egy Nagy-Magyarország-pólót hord a dzsekije alatt, és úgy üti a népet. Csak közben eltelt 10 év.


Bicskey Lukács, Kiss József és Kovács Lajos


Ravasz dolog, mert Tyson a legnagyobb barom, lehet rá mondani, hogy ő egy paródia (a „hülye jobbikos” karikatúrája), mint ahogy mindenki az Argo 2-ben, ami egy végtelen számú akció-, gengszter- és vígjátékklisét egybevegyítő termék magyar karikatúrákkal – mégis sokkal inkább azt mutatja, hogy Árpa mennyire cinikusan csinál közönségfilmet.

Igazi edzett, kereskedelmi tévés emberként egy csomó aktuális magyar hívószót vagy társadalmi klisét dob be a turmixba: van itt devizahitelt nyögő matektanár, „cigánybűnözés” Kusturica-módra, a magyar Szent Korona megerőszakolása és a magyar találékonyságkultusz kifigurázása, illetve egy Nagy-Magyarország-pólós, bomberes csávó, akivel együtt röhög jó nagyokat a mozi. Én nem hiszek a politikailag korrekt szórakoztatásban, és Árpa bizonyos szempontból tabut dönt, mondhatja is, hogy ő bizony mindenkin röhög, nem válogat, de ez hazugság, az igazság az, hogy ő nem egy Santiago Segura, az Argo pedig nem egy Torrente, süt a filmből, hogy itt ez a csávó azért visel ilyen pólót, mert annak bizony piaci következményei is vannak, hogy a Jobbik a második legerősebb párt jelenleg Magyarországon. Ez potenciális mozinézőket is jelent, adjunk nekik egy főszereplőt, aki vicceseket mond.


Scherer Péter


A vicc az, ahogy az elvileg „szókimondó” filmet csináló Árpa ügyeskedve szlalomozik.

Persze, Tyson most is kap jó pár pofont, de lényegében ő osztja azokat, és Árpa nem meri az identitását kinevetni, az szóba se kerül, így egyrészt nem is veszít közönséget (a rokonszenvezők értik a jelet), de mondhatja is, ha akarja, hogy nézd, kinevettem egy hülye jobbikost, hisz olyan pólót hord, és buta. Kifejezetten nevetséges, hogy Árpa vele a legkorrektebb politikailag. A szókimondó rendező mindenkinek meg akar felelni. A közvetett következménye mindennek pedig az, hogy alattomos módon következmények nélkülivé válik, komolytalan és semlegesített burleszkfiguraként épül be a nézőbe a bomberdzsekiben és Nagy-Magyarország-pólóban mindent és mindenkit ütő figura.

Árpa a hegedülve gengszterkedő cigányokon sokkal nagyobbakat kacag, hisz azon a magyarok szeretnek röhögni, ők a vesztes idióták, és bár még seggbe is rúgják egyszer Tysont, haha, a végén felrobbantják őket a gecibe. Feltehetően tőlük kevesebb mozijegyre számít. Tyson pedig Malibun nyaral, és jól megkerget egy négert a végén.

Elnézést, nem akartam ünneprontó lenni. Akinek nem tetszik, hallgasson Padödőt. Na, most lehet röhögni!


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!