„Árnyékolták a napelemeket" - 65 fát vágtak ki, felháborodtak a lakók

Forrás: Hatvan Online

-

Nagyrédén minden előzetes figyelmeztetés nélkül vágtak ki 65 fát, a lakók egy része nagyon felháborodott.


„Most úgy néz ki a Fő út, mintha ki lenne pusztulva, nem maradt a régi hangulatából semmi. Nem lesz lombkorona, ami a szálló port megkötné" - ilyen, és ehhez hasonló felháborodott hozzászólások követték Nagyrédén a helyi önkormányzat akcióját, aminek keretében összesen 65 fát vágtak ki a településen, további 50-et pedig visszavágtak.


Túlzottan „árnyékoltak"


Az önkormányzat a hatvanonline.hu megkeresésére, hogy mi szükség volt a lépésre, a következőt válaszolta: „Elöregedett, beteg fákat (csúcsszáradtak, tőkorhadtak), köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető fákat, Műemlékvédelmi Hivatal által kért, műemlék épületet veszélyeztető fákat (Fáy-kastély), illetve napelemeket árnyékoló fákat vágtunk ki, illetve a növényzet visszametszése, gallyazása történt meg. 65 db fát vágtunk ki. Visszametszettünk, illetve gallyaztunk 25 db-ot. Koronaalakítás 25 fa esetében történt.”

A kivágás indoka több esetben is az volt, hogy napelemeket árnyékolnak a fák, vagy éppen elveszik a fényt az orvosi rendelő, az általános iskola elől. Siposné Fodor Judit ígéretet tett, hogy pótolni fogják a fákat.

További részletek, és képgaléria a hatvanonline oldalán.