Armstrong megnevezte, kik segítették doppingolni

Fotó: Getty Images / Getty Images

HÁTTÉR

A hét Tour de France-győzelmétől megfosztott amerikai kerékpáros újabb részleteket közölt doppingbotrányával kapcsolatban – írja a USA Today.


Armstrong még 2013 novemberében tett eskü alatt vallomást, amit egészen idáig nem hoztak nyilvánosságra. Arra a kérdésre, hogy kik látták el teljesítményfokozó szerekkel, négy embert nevezett meg: Pepi Marti edzőt, valamint három orvost, Dr. Pedro Celayát, Dr. Luis Garcia del Moralt és Dr. Michele Ferrarit – mind a négyen Armstrong stábjának tagjai voltak. Rajtuk kívül még három nevet említett: Emma O’Reilly masszőrt, Julien de Vriese és Philippe Maire szerelőket, ők „futárként” szállították neki az anyagokat, illetve Johan Bruuynel csapatmenedzsert, aki Armstrong szerint mindenről tudott. lancecikk - Az amerikai sportoló elismerte, hogy fizetett a tiltott szerekért és tud még további érintett személyekről, akiket azonban nem kívánt megnevezni.

Az ügy háttere

Az 1971-ben született Lance Armstrong 1999-től 2005-ig hétszer nyerte meg a világ legismertebb kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t. 2005-ben visszavonult a sportágtól, de 2009 januárjában ismét nyeregbe ült, és a 2009-es Tour de France-on harmadik lett. 2012 augusztusában illegális szerek használatának vádjával az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől, így megvonta minden Tour de France-on elért győzelmét is. 2012. október 22-én a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megerősítette ezt a döntést, így hivatalossá vált, hogy Armstrong nem tekinthető Tour de France-győztesnek. 2013-ban Armstrong Oprah Winfrey-nek adott interjújában beismerte, hogy a vádak igazak.