Armstrong egyik lebuktatója felügyeli az úszók doppingellenes harcát

Fotó: Getty Images / Bryn Lennon

-

A FINA egyelőre nem nevezte meg, hogy kiről is van szó. Ő fogja felügyelni a sportág doppingellenes tevékenységét.


A profi országúti kerékpáros, Lance Armstrong örökös eltiltással végződő doppingügyének egyik auditorát kérte fel a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), hogy független ellenőrként vizsgálja felül a szervezet doppingellenes programját. A titokzatos szakember „a következő két-három héten belül fog munkához látni” – mondta el Cornel Marculescu, a FINA igazgatója.

A vizsgálatok befejezése után a felkért szaktekintély által vezetett csoport augusztus 5-én, azaz a riói olimpia első napján fog beszámolni a brazíliai városban ülésező FINA Bürónak (ennek tagja a magyar szövetség elnöke, Gyárfás Tamás is), melynek tagjai majd eldöntik, hogy milyen további intézkedésekre van szükség.


Julia Jefimova egyelőre az egyetlen klasszis úszó, aki lebukott meldoniummal


A FINA köreiben a meldonium felbukkanása okozott újabban riadalmat. A sportág sztárjai közül egyelőre csak a négyszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes orosz Julia Jefimova bukott le, rá viszont életre szóló eltiltás vár. Az Armstrong-ügy vizsgálójának felkérése elsősorban a hasonló esetek elszaporodását hivatott megelőzni.

A Marculescu által a „szakmában rendkívül tapasztalt”-nak nevezett auditornak olyan ügyekkel is meg kell majd birkóznia, mint a klenbuterolt tartalmazó minták. Márciusban az ázsiai ország hat versenyzője is pozitív mintát adott a tiltólistán szereplő szerre, azonban a 100 méteres férfi mellúszás rekordját tartó Wang Li Zsuo, illetve An Csia Bao az eset után egy héttel már rajthoz állhatott a kínai olimpiai válogatón, és előbbi ki is jutott 100 mellen, valamint a 4x100-as vegyes váltó tagjaként is.