Arizonából importáltak fekete rendőrfőnököt Fergusonba

-

Közel egy év telt el azóta, hogy az amerikai Fergusonban egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete 18 évest. Az eset óta a rendőrség és a fekete lakosság kapcsolata olyannyira megromlott, hogy a város kénytelen volt Arizonából importálni magának egy fekete rendőrfőnököt – mivel náluk csak fehér tisztek voltak. Közben újabb halállal végződő, fegyvertelen feketék elleni túlkapásokra derült fény.


Andre Anderson a botrány miatt lemondani kényszerült korábbi rendőrfőnök helyét veszi át. Az egész országban megmozdulásokat kiváltó eset után a hatóságok vizsgálatokat indítottak, melyek során kiderítették, hogy a szinte kizárólag fehérekből álló rendőrség valóban kipécézte magának a fekete polgárokat: gyakrabban és súlyosabban büntették őket a járőrök.


Közben nyilvánosságra került az a felvétel is, amelyen annak a 28 éves aktivistanőnek a letartóztatása látható, akit az indexelés elmulasztása miatt vittek be Texasban. Csakhogy Sandra Blandre három nappal később holtan találtak a cellájában. A most kikerült felvételen jól hallani, ahogy a rendőrtiszt sokkolóval a kezében többek közt azt üvölti a fekete nőnek, hogy „Felgyújtalak!” A hatóságok szerint Bland felakasztotta magát, ám ezt sokan kétségbe vonják.Cincinnatiban pedig egy egyetemi campuson lőtt fejbe egy rendőr egy fegyvertelen fekete férfit. Samuel Dubose-t azért állította meg a tiszt, mert az autójáról hiányzott az elülső rendszámtábla. A rendőr ezután röviden dulakodott a végig az autójában maradó férfival, majd fegyverével fejbe lőtte az ismerősei által békésnek jellemzett Dubose-t.