Arcpirító szám a fiatalokat hazacsábító kormányprogramról

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Fél év alatt elköltötték a hároméves program működési költségkeretét. Közben mindössze 21 fiatal jött vissza Magyarországra.


A Gyere haza, fiatal! programra szánt 100 millió forint felhasználásáról az LMP képviselője, Szél Bernadett érdeklődött a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Rákossy Balázs válaszából kiderül, hogy még nem sokat költöttek el a pénzből, de annak csaknem a fele működési célokra ment el, és ezzel gyakorlatilag kimerítették a hároméves program teljes keretét.


Számokban kifejezve: a 100 millió forintnak csak az 5 százalékát lehet működésre fordítani, márpedig január 1-je óta 2,8 millió forint dologi kiadás volt, és 1,4 millió forint ment el bérre és más személyi jellegű kifizetésre. És ebbe még nem számították bele az adminisztratív jellegű kiadásokat, mint például a telefon- és postaköltség, mert ezeket nem a program működési költségének számolják el. Más kérdés, hogy a 2017 végéig, vagyis három éven át tartó program tervezői furcsán számolhattak, ha azt gondolták, hogy a külföldön élő fiatalok hazacsábításának szervezéséhez elég 5 millió forint.

A minisztériumi válaszból az is kiderült, hogy a hazatérő fiatalok munkába állásának a támogatására eddig 5,1 millió forintot hagytak jóvá. Ezen belül elsősorban a munkahelykeresést, a lakhatást és a mobilitást segíthetik. A megítélhető támogatások mértéke esetenként változó.

Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ugyanakkor éppen azt nyilatkozta, hogy nemcsak azokat a fiatalokat támogatják, akik cégeknél keresnek állást, hanem azokat is, akik vállalkozni szeretnének idehaza. A programra eddig csaknem 2400-an regisztráltak, és eddig 21 fiatal állt munkába Magyarországon. A vállalatoknál 1080 állás érhető el a program keretében.