Aránytalanul rettegünk a terrorizmustól

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

A BBC elemzése szerint 143 ember halt meg eddig az idén terrortámadás során Nyugat-Európában.


Január elejétől július végéig 143 ember halt meg terrorcselekményekben Nyugat-Európában. Ennél több halálos áldozatot a terror 1980 óta csak 2004-ben szedett, a madridi merénylet évében. A BBC munkatársai több ezer újságcikket elemezve készítették elemzésüket, eredményeiket pedig a Marylandi Egyetem terrorizmussal foglalkozó adatbázisával (Global Terrorism Database, GTD) vetették össze.

A GTD-kutatás vezetője, Erin Miller aggasztónak mondja, hogy az elmúlt években meredeken nőtt a világon a merényletek száma, és ezek egyre több emberéletet követelnek. Nyugat-Európával kapcsolatban viszont a szakember rámutatott arra, hogy az 1970-es években többször is magasabb volt a terrorizmus halálos áldozatainak száma az ideinél. Akkor az észak-írországi, felekezetek közötti erőszak és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), illetve a Baszkföld függetlenségéért küzdő Baszk Haza és Haladás (ETA) akciói rázták meg a közvéleményt, valamint a szélsőbaloldali csoportok támadásai például Nyugat-Németországban és Olaszországban.


Nizzában egy őrült a tömegbe hajtott


„Hiba lenne megfeledkezni erről, és azt feltételezni, hogy Nyugat-Európa lefelé tartó végtelen spirálba került, mert nem így van” – vélekedett. Erin Miller elmondta, hogy 2016 júliusában becslések szerint világviszonylatban az összes terrortámadás áldozatainak hat százaléka vesztette életét Nyugat-Európában. A merényletek túlnyomó részét továbbra is Irakban, Afganisztánban, Szíriában és Nigériában követik el – sorolta. Ezekből az országokból ugyanakkor nehéz pontos információkhoz jutni az áldozatok számáról.

Steven Pinker, a Harvard Egyetem tanára, aki az erőszak mintáit tanulmányozza, úgy véli, hogy az emberek „aránytalanul” rettegnek a terrorizmustól. „Minden félelem ellenére, amelyet a terrorizmus szül, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valaki például balesetben hal meg. A terrorizmus jellegzetessége azonban, hogy nagy visszhangot vált ki. Nem tudjuk elfordítani a fejünket egy vérengzés láttán, és a terroristák tudják ezt” – mutatott rá.